Srbija i Balkan

Koliko su Dveri i Zavetnici daleko od cenzusa?

Koaliciji "Nacionalno okupljanje" će, prema aktuelnim podacima RIK-a, nedostajati nešto manje od 10.000 glasova da bi došli do cenzusa
Koliko su Dveri i Zavetnici daleko od cenzusa?© Milos Tesic/ATAImages

Koalicija "Nacionalno okupljanje", koju čine Srpska stranka Zavetnici Milice Đurđević Stamenkovski i Srpski pokret Dveri Boška Obradovića se, prema preliminarnih rezultatima koje je objavio RIK, nalaze ispod cenzusa od tri odsto.

Prema najnovijim rezultatima na 98,9 odsto obrađenih biračkih mesta, ta koalicija je osvojila 104,813 glasova, odnosno 2,77 odsto.

S obzirom da je na do sada obrađenim biralištima izašlo 3,792,000 glasača, ukoliko i na ostalim biralištima izlaznost bude konstantna (oko 58,8 odsto), možemo proceniti da će konačna izlaznost biti oko 3,821,000 glasača.

Cenzus od tri odsto bi, dakle, iznosio oko 114,630 glasova, što znači da bi koaliciji "Nacionalno okupljanje" falilo nešto manje od 10.000 glasova.

Da li je taj broj dostižan, odnosno da li će ta koalicija uspeti da dođe do magične brojke od tri odsto - zavisi od broja izbornih mesta na kojima će glasanje biti ponovljeno, ali i od toga da li će dobiti podršku drugih opozicionih lista.

Podsetimo, slična situacija dogodila se 2016. godine, kada je tadašnja koalicija Dveri i DSS završila ispod tadašnjeg cenzusa od 5 odsto, doduše sa znatno manjim zaostatkom u odnosu na onaj koji danas ima "Nacionalno okupljanje".

Ta koalicija je, ipak, uspela da pređe cenzus nakon ponavljanja izbora na određenom broju biračkih mesta, pošto su osvojili 5,04 odsto glasova.

image