Srbija i Balkan

Autonomaši ispali iz pokrajinskog parlamenta: Posle dvadeset godina, LSV nije prešla cenzus

Stranka koju je osnovao Nenad Čanak potpuno je izgubila politički uticaj u Vojvodini - jedina su im nada još lokalni izbori
Autonomaši ispali iz pokrajinskog parlamenta: Posle dvadeset godina, LSV nije prešla cenzus© FOTO TANJUG/ Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI/ bg

Broj 13 pod kojim je Liga socijaldemokrata Vojvodine nastupila na izbornom listiću za pokrajinske izbore, pokazao se baksuzan za partiju koju je pre više od tri decenije osnovao Nenad Čanak a koja sada, prvi put nakon 20 i više godina, nije uspela ni da pređe cenzus.

Partija koja je svojevremeno žarila i palila severnom autonomnom pokrajinom nije, prema preliminarnim rezultatima uspela da ubedi ni 25.000 građana da joj poklone poverenje, odnosno ovoga puta, pod vođstvom Bojana Kostreša, lista ove partije uspela je da napabirči gotovo upola manje podrške nego 2020. kada Nenad Čanak još nije bio u "penziji" i kada je stranka imala 41.455 glasova, odnosno osvojila šest mandata.

Neki to, poput aktiviste Aleksandra Olenika i ne vide kao tako loš rezultat.

"Samostalno smo osvojili 2,6 odsto na izborima za skupštinu Vojvodine.
To nam je osnov za lokalne izbore. Na kraju, bez Vojvođana nema rušenja režima", poručio je on.

Ali, osnivač ove partije, Čanak, koji se prošle godine povukao sa svih stranačkih funkcija prokomentarisao je na Iksu (nekadašnjem Tviteru) totalni debakl svog političkog čeda i zvučao je daleko pesimističnije.

Na konstataciju jednog tviteraša da posle 23 godine u skupštini Vojvodine nema političke organizacije koja zagovara veću autonomiju te pokrajine, Čanak je naveo: "da sam bio desničar, imao bih rezultat, ali bih izdao svoja ubeđenja. Nisam to bio spreman tada, a nisam ni sada".

Pogrešnim se bogovima za uspeh svoje stranke molio nekadašnji predsednik Skupštine AP Vojvodina, koji je poslednjih dana najčešće viđan ne u društvu svojih političkih naslednika nego pseudosveštenika nekanonske crnogorske pravoslavne crkve.

A njegov naslednik Kostreš, čini se, bio je pun samopouzdanja i zaista verovao da će LSV, pod njegovim vođstvom uspeti da prekine višegodišnje izumiranje.

"Dok je nas, nema ukidanja AP Vojvodine", prkosno je Kostreš nedavno poručio funkcioneru SPS-a Dušanu Bajatoviću, verovatno ne razmišljajući da njegove partije uskoro neće biti – bar ne među parlamentarnim strankama.

Resetovanje partije i "prirodna smena" generacija očigledno nisu pomogli ovoj partiji da se bez nekadašnjeg lidera Čanka održi na površini.

Ostaje da se vidi da li  će se i kako, međutim, odumiranje političke moći Lige socijaldemokrata Vojvodine kao najjače autonomaške stranke u toj pokrajini odraziti i na "ideje" o preispitivanju statusa Vojvodine.  

Jer, ne zna se "šta sve Čanak nije tražio - ustav, republiku, secesionizam", svojevremeno je prokomentarisao poslanik DSS-a Dejan Mihajlov. Stranka je izgubila političku moć, a od toga nije dobila ništa.

Od partije čiji se lider svojevremeno usuđivao da poruči i da bez Republike Vojvodine nema mira na Balkanu, LSV postala je partija bez ikakvog političkog uticaja. Da li će bauk secesionizma koji se povremeno povampiruje u tom delu Srbije nestati s nestankom LSV sa političkog neba Srbije?

image