Svet

EU pristala na nova ograničenja ukrajinske robe nakon protesta poljoprivrednika

Francuski i poljski poljoprivrednici vrše najveći pritisak i traže ograničavanje trgovine živinom, jajima i medom iz Ukrajine
EU pristala na nova ograničenja ukrajinske robe nakon protesta poljoprivrednika© Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Evropska unija pristala je da smanji uvoz mnogih ukrajinskih namirnica kako bi umirila poljoprivrednike koji protestuju i tvrde da im je prezasićenost tržišta jeftinom robom smanjila prihode.

Prema privremenom sporazumu, Brisel će uvesti carine na živinu, jaja, šećer, ovas, kukuruz, med ako količine premaše srednji prosek uvoza iz 2022. i 2023.

Taj potez, piše "Fajnenšel tajms", mogao bi da košta Kijev desetine miliona evra ako ne bude mogao da pronađe alternativna tržišta.

Francuska se pridružila Poljskoj i drugim susedima Ukrajine u zahtevima da se prošire ograničenja. Cene žitarica u EU su na najnižem nivou u poslednje četiri godine.

Evropska komisija je navela i da se priprema da uvede carine na rusko i belorusko žito kako bi smanjila uvoz. Neke zemlje optužile su zemlje članice da su napustile Kijev u odsudnom trenutku budući da poljoprivreda čini skoro polovinu ukrajinskog izvoza.

"Francuska i Poljska i Evropski parlament, koji su najglasniji o tome šta treba da uradimo da pomognemo Ukrajini, srušili su se čim su videli traktor", rekao je jedan diplomata.

Ograničenja počinju 6. juna, kada se za još godinu dana obnavlja bescarinski pristup za ukrajinski uvoz, koji je počeo 2022. godine.

Veliki porast jeftinog ukrajinskog uvoza pogoršao je proteste farmera pokrenute zbog rastućih troškova i regulativa.

Manfred Veber, predsednik stranke desnog centra EPP negirao je da je EU izneverila Ukrajinu. "Želimo da podržimo Ukrajinu na sveobuhvatan način, ali ne bi bilo fer ako bismo poljoprivrednicima rekli da su oni jedini koji moraju da plate za ovo i njihove cene padaju", rekao je on novinarima.

image
VV inauguration
banner