Svet

EU ne prestaje: Prihodima od zamrznute ruske imovine bi da naoružavaju Ukrajinu

Nemačka i Francuska su podržale ovaj plan a, prema rečima nemačkog kancelara Olafa Šolca, prihodi od ruske imovine treba da se koriste za kupovinu oružja i municije koje su potrebne Kijevu
EU ne prestaje: Prihodima od zamrznute ruske imovine bi da naoružavaju UkrajinuGetty © Dursun Aydemir/Anadolu

Evropska unija želi da iskoristi prihode od zamrznute ruske imovine da pruži vojnu pomoć Kijevu, saopštili su u četvrtak lideri EU, prenosi Rojters.

Lideri 27 zemalja članica bloka složili su se na samitu u Briselu da rade na planu koji je ove nedelje predstavila Evropska komisija. "Uveren sam da možemo da delujemo brzo", izjavio je novinarima predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Ovaj pokušaj evropskih lidera pokazuje znake nervoze zbog toka rata u Ukrajini. Ukrajinskim snagama nedostaje municija, a paket vojne pomoći Kijevu, vredan oko 60 milijardi dolara, i dalje zadržava američki Kongres.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da bi prva milijarda evra od prihoda na zamrznutu rusku imovinu mogla da bude isplaćena Kijevu 1. jula.

Komisija je predložila prebacivanje 90 odsto profita od zamrznute ruske imovine u posevan fond EU, koji bi se koristio za naoružavanje Kijeva. Samo deset odsto ovih sredstava je predviđeno na budžetsku pomoć Kijevu.

Komisija je procenila da bi profit od ruske imovine mogao da iznosi između 2,5 milijardi evra do tri milijarde evra godišnje.

Kako su izjavili Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen, ideja da se prihod od zamrznute ruske imovine koristi za potrebe vlasti u Kijevu, za koju Rusija smatra da predstavlja krađu, ima široku podršku među vladama EU.

I Nemačka i Francuska su podržale ovaj plan. "Prihodi od ruske imovine treba da se koriste za kupovinu oružja i municije koje su Ukrajini potrebne za odbranu", izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

Međutim, korišćenje ruskog novca za kupovinu oružja je problematično za neke zemlje, poput  Malte, Austrije i Irske.

Kako je rekao austrijski kancelar Karl Nehamer: "Za nas je važno da se osiguramo da se novac, za koji mi dajemo saglasnost, ne troši na oružje i municiju“, rekao je.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je zemlje EU da u tu svrhu iskoriste celokupnu rusku imovinu, ali to je stvar o kojoj evropske zemlje za sada ne razmišljaju.

Zelenski je rekao da je "ponižavajuće za Evropu" što Ukrajina nema dovoljno artiljerijske municije.

Međutim, neke zapadne banke se protive predlogu EU.

Takođe, lideri bloka su izrazili zabrinutost da SAD ubuduće možda neće štititi Evropu u budućnosti.

Francuski predsednik Emanuel Makron prihvatio je predlog estonske premijerke Kaje Kalas, koja želi da uvede evropske odbrambene obveznice. Druge zemlje, uključujući Nemačku, Austriju, Holandiju i Švedsku, skeptične su prema toj ideji.

Evropski lideri su pozvali Evropsku investicionu banku da "prilagodi svoju politiku kreditiranja odbrambenoj industriji", što bi, kako se nadaju, podstaklo ulaganja u vojnu tehnologiju.

image