Svet

Aleksandar Dugin: Doba velike tranzicije iz unipolarnosti u multipolarnost

Promene u globalnoj arhitekturi svetskog poretka su postale fundamentalne, a predstavnici drevnih civilizacija su okupljeni unutar BRIKS-a, u kome se koncentrišu najvažniji ljudski, ekonomski, prirodni, intelektualni, naučni i tehnološki resursi čovečanstva
Aleksandar Dugin: Doba velike tranzicije iz unipolarnosti u multipolarnostGetty © Sefa Karacan/Anadolu Agency

Mi živimo u vremenu velike tranzicije, kada se završava era unipolarnosti i nastupa nova era multipolarnosti, piše ruski geopolitičar Aleksandar Dugin za sajt "Geopolitika". Inače, upravo ovaj uticajni mislilac je još 2012. godine, među prvima najavio nastupanje multipolarnosti, u knjizi "Teorija multipolarog sveta", a ta teorija je u međuvremenu postala stvarnost.

Prema Duginu, vestfalski sistem suvereniteta nacionalnih država odavno je zastareo i prestao da funkcioniše, njihovo mesto zauzimaju civilizacijski polovi, kontinentalnih razmera.

Kako smatra Dugin, promene u globalnoj arhitekturi svetskog poretka su postale fundamentalne. Svetski događaji se danas odvijaju velikom brzinom, a razmišljanje za njima obično kasni. Sada je važno da pre svega razumemo grandiozne događaje koji potresaju čovečanstvo.

Osim (pro)zapadnih fanatika, niko ne može da negira činjenicu da je Zapad, nakon raspada socijalističkog sistema i SSSR-a, imao jedinstvenu šansu da postane globalni lider. Umesto da je sprovodio razumnu, pravednu i uravnoteženu globalnu politiku, Zapad se transformisao u hegemonističku i neokolonijalnu silu, koja je brinula samo o sopstvenim, sebičnim interesima.

Zapad je počeo da koristi dvostruke standarde, da podstiče ratove i krvave sukobe širom sveta, zavađajući narode i religije. To nije bilo nikakvo liderstvo, to je bio samo agresivni imperijalizam, koji je počivao na najgorim tradicijama samog Zapada. Kolektivni Zapad se rukovodio principom "zavadi pa vladaj", promovisao je kolonizaciju i najgore ropstvo.

Kolaps Kolektivnog Zapada praćen je brzim moralnim padom zapadne kulture.

Vrednosti koje Zapad počeo da nasilno i tvrdoglavo promoviše - LGBT, nekontrolisane migracije, legalizaciju svih vidova perverzije, takozvanu kulturu otkazivanja, brutalne čistke i represije protiv neistomišljenika, odricanje od humanističkih principa, želju za dominacijom veštačke inteligencije i transhumanizam – dodatno su narušili prestiž Zapada u očima globalnog čovečanstva. Zapad je prestao da bude univerzalni model, vrhovni autoritet ili uzor.

Tako je, posle unipolarne hegemonije, rođen novi, multipolarni svet. To je bio odgovor drevnih i originalnih civilizacija, država i suverenih naroda na izazov globalizma.

Sada vidimo da je čovečanstvo počelo intenzivno da gradi nezavisne civilizacijske polove. To su, pre svega, Rusija, koja se probudila iz svog dugog sna, Kina koja je ostvarila brzi prodor, duhovno mobilisani islamski svet i Indija, koja je gigantska po demografskom i ekonomskom potencijalu. I Afrika i Latinska Amerika su se našle na istom putu, usmeravajući se ka integraciji i potpunom suverenitetu velikih prostora.

Predstavnici svih ovih civilizacija danas su okupljeni unutar BRIKS-a. Ovde se formiraju parametri multipolarnog sveta, razvijaju se njegovi principi, tradicionalne vrednosti, pravila i norme, na osnovu istinske pravde, uvažavanja drugačijih stavova, sa zaista demokratskim karakterom i bez pokušaja da jedan od polova polaže pravo na hegemoniju.

BRIKS je antihegemonistički savez, u kome se danas koncentrišu glavni resursi čovečanstva – ljudski, ekonomski, prirodni, intelektualni, naučni i tehnološki.

Jednopolarni svet je prošlost, zaključuje Dugin, multipolarni svet predstavlja budućnost.

image
VV inauguration
banner