Svet

Tokajev: Prioritet Kazahstana biće saradnja sa Rusijom i Kinom

Ponovo izabrani predsednik Kazahstana izložio spoljnopolitičke prioritete zemlje
Tokajev: Prioritet Kazahstana biće saradnja sa Rusijom i Kinomwww.globallookpress.com © Xinhua

Kazahstan će dati prioritet saradnji sa svojim bliskim susedima, uključujući Rusiju i Kinu, rekao je predsednik Kasim-Žomart Tokajev u u svom inauguracionom govoru nakon ponovnog izbora. Zemlja će voditi "uravnoteženu" spoljnu politiku vođenu sopstvenim interesima, dodao je on.

"Svoju prioritetnu pažnju ćemo usmeriti na... obostrano korisnu saradnju i strateško partnerstvo" sa Moskvom, Pekingom "i bratskim narodima Centralne Azije", rekao je Tokajev.

On je naglasio da će Kazahstan ostati posvećen međunarodnom pravu i Povelji UN. Takođe neće odustati od saradnje sa drugim državama, rekao je Tokajev, navodeći da će Astana nastaviti da sarađuje sa SAD, EU, bliskoistočnim zemljama, kao i svim drugim zainteresovanim stranama.

Novoizabrani predsednik ranije je najavio niz sveobuhvatnih reformi osmišljenih da izmene ključne institucije vlasti u zemlji. Tokajev je posebno naglasio potrebu transformacije "superpredsedničke" republike u uravnoteženiju i predložio da se predsednički mandat ograniči na sedam godina.

Aktuelni predsednik Tokajev ubedljivo je pobedio na vanrednim izborima prošlog vikenda, osvojivši preko 80 odsto glasova. On je prvi put došao na vlast 2019. godine nakon višedecenijske vladavine prvog predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva.

Predsednički izbori raspisani su u septembru, mesecima nakon što je talas građanskih nemira potresao centralnoazijsku zemlju. U prvoj polovini naredne godine u Kazahstanu će takođe biti održani parlamentarni izbori.

Prošlog ponedeljka, ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je Tokajevu na ponovnom izboru, ističući da mu je dodeljen mandat poverenja od kazahstanskog naroda, što mu otvara priliku da unapredi svoju viziju razvoja nacije.

Putin je dodao da se strateško partnerstvo i savez između Rusije i Kazahstana, koji se zasnivaju na "tradiciji prijateljstva, međusobnog poštovanja i dobrosusedstva", razvijaju "veoma uspešno".

image