Svet

Liz Tras tvrdi da je "duboka država" sabotirala njenu premijersku poziciju: Riši Sunak umire od smeha

Ona je izjavila da se levica ne bori samo na biračkim mestima ili traži mandat samo tokom izbora, već da su njeni agenti i te kako aktivni u javnim i privatnim institucijama i onome što zovemo administrativna ili "duboka država"
Liz Tras tvrdi da je "duboka država" sabotirala njenu premijersku poziciju: Riši Sunak umire od smeha© Aaron Schwartz/NurPhoto via Getty Images

Tvrdnja bivše britanske predsednice Vlade, Elizabet Tras iz redova konzervativaca, da su za njenu premijersku propast zaslužni moćni tipovi establišmenta koji deluju iza scene, nasmejala je njenog naslednika Rišija Sunaka.

Trasova je tvrdila da su njen rekordno kratak mandat sabotirali "agenti levice" aktivni u javnim i privatnim institucijama, pa su se novinari i poslanici ostrvili na aktuelnog premijera, prenosi "Politiko".

"Postoji li duboka država: da li ste vi njen deo?", pitali su ga između ostalog, na šta je on kroz smeh odgovorio da je to tema koju treba da komentariše Trasova.

Liz Tras se u februaru pridružila velikim imenima u SAD, na Konferenciji konzervativne političke akcije u Vašingtonu, uključujući bivšeg stratega Donalda Trampa, Stiva Benona, sa kojim je delila binu.

Posle toga je napisala članak za "Foks njuz" u kojem je tvrdila da se "levica ne bori samo na biračkim mestima ili traži mandat samo tokom izbora. Njeni agenti su i te kako aktivni u javnim i privatnim institucijama i onome što zovemo administrativna ili 'duboka država'."

"Uverila sam se u ovo iz prve ruke dok su sabotirali moje napore u Britaniji da smanjim poreze, smanjim kabinet vlade i obnovim demokratsku odgovornost", objasnila je ona.

Trasova je, inače, pobedila Sunaka na izborima konzervativaca 2022. pre nego što je njena administracija propala i on ju je nasledio u Dauning stritu. Ona je na funkciji premijera provela samo 45 dana i ubedljivo je sa najkraćim stažom u britanskoj istoriji.

image