Svet

SAD bacile oko na milion kvadratnih kilometara pomorske teritorije, uključujući ruski Arktik

Američki planovi bi značili kršenje međunarodnog prava, saopštila je Moskva
SAD bacile oko na milion kvadratnih kilometara pomorske teritorije, uključujući ruski ArktikGetty © Johnny Johnson

Moskva ne priznaje pokušaj Vašingtona da nezakonito prisvoji više od milion kvadratnih kilometara pomorske teritorije, uključujući Arktik i Beringovo more, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ruski predstavnici su o tome obavestili Savet Međunarodne uprave za morsko dno. Savet se trenutno sastaje u Kingstonu na Jamajci i radi u skladu sa Konvencijom UN o pravu mora (UNCLOS) iz 1982. godine.

SAD "jednostrano pokušavaju da smanje površinu morskog dna pod nadležnošću Saveta, a time i čitave međunarodne zajednice", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Stejt department je u decembru 2023. objavio svoj projekat "proširenog kontinentalnog pojasa", polažući jurisdikciju na oko milion kvadratnih kilometara izvan svojih teritorijalnih voda. UNCLOS dozvoljava proširivanje do 200 nautičkih milja (370 km) od obale u svetskim okeanima.

"Ovi jednostrani koraci SAD nisu u skladu sa pravilima i procedurama utvrđenim međunarodnim pravom", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, napominjući da je Moskva "blokirala poslednji pokušaj Vašingtona da koristi Konvenciju iz 1982. isključivo za unapređenje sopstvenih interesa".

UNCLOS dozvoljava mogućnost proširenja isključive ekonomske zone (EEZ) neke zemlje ako može da dokaže da se epikontinentalni pojas proteže preko granice od 200 milja, ali zemlje moraju da podnesu peticiju putem odgovarajućih kanala, kao što je to učinila Rusija 2015.

Moskva je optužila Vašington da se "fokusira na svoja prava i potpuno ignoriše svoje obaveze" kada je u pitanju međunarodno pravo. Iako je učestvovao u izradi UNCLOS-a, SAD ga nikada nisu ratifikovale.

Prema ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, nota u kojoj je Moskva odbila da prizna američke pretenzije već je dostavljena Vašingtonu "preko bilateralnih kanala".

Mape koje je objavio Stejt department pokazuju da SAD žele teritoriju u šest oblasti, uključujući Arktik i Beringovo more duž morske granice sa Rusijom. Vašington takođe želi da prisvoji delove morskog dna severno od Marijanskih ostrva u Tihom okeanu, kao i kod zapadne obale Kalifornije. Sve teritorije su mnogo dalje od linije od 200 milja.

U Atlantiku, SAD žele da zauzmu široki deo morskog dna izvan svoje linije od 200 milja, kao i dva dela Meksičkog zaliva duž granice sa Meksikom i Kubom.

image