Svet

Si Đinping pozvao SAD: Ne mešajte se u razvoj Kine

Treba da se krećemo jedni ka drugima, formiramo pravu stratešku percepciju, pravilno bavimo osetljivim pitanjima i da održavamo zamah stabilizacije kinesko-američkih odnosa, ocenio je kineski lider
Si Đinping pozvao SAD: Ne mešajte se u razvoj Kine© Lintao Zhang/Getty Images

Kina i SAD treba da pomognu jedna drugoj da se razvijaju u različitim oblastima, a ne da se mešaju, izjavio je kineski predsednik Si Đinping danas na sastanku sa predstavnicima američke poslovne, strateške i akademske zajednice u Velikoj sali naroda u Pekingu.

"U trenutnoj situaciji, zajednički interesi Kine i Sjedinjenih Država nisu smanjeni, već su porasli. Bez obzira da li se radi o tradicionalnim oblastima poput trgovine, ekonomije i poljoprivrede, ili novim oblastima uključujući klimatske promene i veštačku inteligenciju, Kina i Sjedinjene Države treba da pomažu jedna drugoj u razvoju, a ne da se mešaju", kazao je Si Đinping.

On je istakao da promovisanje globalnog ekonomskog oporavka i rešavanje hitnih međunarodnih i regionalnih pitanja zahtevaju koordinaciju i saradnju između Kine i Sjedinjenih Država.

"Treba da se krećemo jedni ka drugima, da formiramo pravu stratešku percepciju, da se pravilno bavimo osetljivim pitanjima, da održavamo zamah stabilizacije kinesko-američkih odnosa i da aktivno tražimo pravi put koegzistencije i promovišemo održiv, stabilan i zdrav razvoj odnosa Kine i SAD", ukazao je kineski lider.

Dodao je da su kinesko-američki odnosi jedan od najvažnijih bilateralnih odnosa na svetu, kao i sve dok se obe strane međusobno posmatraju kao partneri, poštuju jedna drugu, mirno koegzistiraju i učestvuju u obostrano korisnoj saradnji, odnosi Kine i SAD će se poboljšavati.

Naime, Rojters je prethodno preneo da je oko 20 firmi pozvano da učestvuje na sastanku prema dva izvora upoznata s pitanjem, kao i da je razgovor trajao oko 90 minuta.

Izvori nisu komentarisali temu sastanka, koji su organizovali Nacionalni komitet odnosa SAD i Kine, Biznis saveta SAD i Kine i analitičkog centra "Ejža sosajeti" (Asia Society).

Prema izveštajima kineskih medija, razgovorima su prisustvovali Stiven Švarcman, suosnivač i izvršni direktor firme privatnog kapitala "Blekstoun" (Blackstone), Radž Subramaniam, direktor američke firme "Fedeks" (FedX) i Kristijan Amon i direktor firme proizvođača čipova "Kalkom" (Qualcomm).

U video snimku koji su objavili kineski mediji, prisutni su prikazani kako sede u kvadratnoj formaciji oko velike crvene, narandžaste i zelene cvetne instalacije, u Velikoj sali naroda, rezervisanoj za važne događaje.

Te tri kompanije nisu komentarisale sastanak.

Na prethodnom sastanku Sija sa stranim poslovnim liderima u San Francisku u novembru, kineski premijer dočekan je ovacijama na svečanoj večeri.

Kineski premijer Li Ćijang se prethodno nije sastao sa stranim biznismenima na Kineskom razvojom forumu održanom 24. i 25. marta u Pekingu.

Kako navodi Rojters, Kina ove godine cilja na porast ekonomije, nakon što su se strane investicije u zemlji smanjile za osam odsto prethodne godine, jer je zabrinutost investitora porasla usled zakona protiv špijunaže, zabrane izlaska i racije na konsultantske kuće.

image