Ekonomija

SVIFT planira pokretanje nove platforme za digitalne valute

Razmatramo mapu puta za pokretanje platforme u narednih 12-24 meseca, rekao je šef odeljenja za inovacije SVIFT-a
SVIFT planira pokretanje nove platforme za digitalne valuteGetty © alexsl

Globalna bankarska mreža za razmenu poruka SVIFT planira pokretanje nove platforme za povezivanje digitalnih valuta centralnih banaka (CBDC) sa postojećim finansijskim sistemom.

Oko 90 odsto svetskih centralnih banaka sada istražuje digitalne verzije svojih valuta i većina ne želi da prepusti primat bitkoinu i drugim kriptovalutama, ali ima tehnoloških problema da pokrene svoje platforme.

Šef SVIFT-ovog odeljenja za inovacije, Nik Kerigan, rekao je Rojtersu da je testiranje SVIFT-ove platforme, koje je trajalo šest meseci i uključivalo grupu od 38 centralnih banaka, komercijalnih banaka i platformi za poravnanje, bilo uspešno i pokazalo da banke mogu da koriste svoju postojeću infrastrukturu.

"Razmatramo mapu puta za pokretanje platforme u narednih 12-24 meseca. Izlazimo iz eksperimentalne faze ka nečemu što postaje stvarnost", rekao je Kerigan. 

Pokretanje CBDC-a biće, ocenjuje agencija, veliki podsticaj za održavanje dosadašnje dominacije SVIFT-a u mreži između banaka i banaka.

Zemlje kao što su Bahami, Nigerija i Jamajka već imaju CBDC-ove koji rade. Kina je dobro napredovala u testiranju e-juana u stvarnom životu. Evropska centralna banka takođe ima digitalni evro, dok Banka za međunarodna poravnanja, krovna grupa globalne centralne banke, sprovodi ispitivanja sistema.

Glavna prednost SVIFT-a je ipak to što je njegova postojeća mreža već upotrebljiva u preko 200 zemalja i povezuje više od 11.500 banaka i fondova koji je koriste za slanje biliona dolara svakog dana.

image
VV inauguration
banner