Svet

Južna Koreja: Pjongjang bi mogao da ukine međukorejski osnovni sporazum

Prema osnovnom sporazumu potpisanom 1991, međukorejske veze bile su označene kao "poseban odnos" uslovno formiran kao proces sa ciljem ponovnog ujedinjenja, a ne kao međudržavni odnosi
Južna Koreja: Pjongjang bi mogao da ukine međukorejski osnovni sporazum© Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severna Koreja bi na svom sledećem skupštinskom sastanku mogla da ukine međukorejski osnovni sporazum potpisan 1991. godine, pošto je njen lider Kim Džong Un definisao Južnu Koreju kao "glavnog neprijatelja" Severa, saopštilo je Ministarstvo za ujedinjenje u Seulu.

Severna Koreja bi mogla da sazove još jedan skupštinski sastanak kako bi revidirala ustav zemlje prema 14. Vrhovnoj narodnoj skupštini (SPA), dok odlaže izbore novih poslanika, prema rečima službenika u ministarstvu nadležnom za međukorejske poslove.

SPA je najviši organ državne vlasti prema Ustavu Severne Koreje, ali ovo telo, kako tvrdi Jonhap, zapravo samo verifikuje odluke vladajuće Radničke partije.

Na sastanku SPA u januaru, lider Severa je pozvao na revidiranje Ustava da bi se Južna Koreja definisala kao "nepromenljivi glavni neprijatelj" i kodifikuje posvećenost "potpunoj okupaciji" teritorije Južne Koreje u slučaju rata.

Sever je održao izbore za biranje poslanika u 14. SPA za petogodišnji mandat u martu 2019, ali raspored za izbor novih poslanika nije javno objavljen.

"Severna Koreja je ukinula međukorejsku ekonomsku saradnju sporazuma prošlog meseca. Na sledećem sastanku SPA zemlja bi mogla da ukine međukorejske sporazume na političkom i vojnom polju, kao što je Osnovni sporazum Južne i Severne Koreje", upozorio je južnokorejski zvaničnik u Ministarstvu za ujedinjenje.

Prema osnovnom sporazumu potpisanom 1991, međukorejske veze
bile su označene kao "poseban odnos" uslovno formiran kao proces sa ciljem ponovnog ujedinjenja, a ne kao međudržavni odnosi, prenosi Jonhap.

Na partijskom sastanku na kraju godine, lider Severne Koreje je definisao međukorejske veze kao odnose između "dve neprijateljske države" i zakleo se da neće smatrati jug kao pandan za pomirenje i ujedinjenje.

Što se tiče ustavne revizije, južnokorejska agencija navodi da je verovatno da će Severna Koreja ukloniti klauzule vezane za ujedinjenje i da se pokušati da ponovo odredi teritorijalne granice zemlje, uz dodavanje klauzula koje se odnose na ujedinjenje silom, dodao je zvaničnik ministarstva.

Na sledećem sastanku SPA, Sever bi takođe mogao da saopšti organizacionu rekonstrukciju Ministarstva spoljnih poslova i kadrova u pokušaju da preuzme međukorejske poslove.

Jonhap napominje da bi Severna Koreja mogla da kalkuliše kada da održi sastanak SPA uzimajući u obzir politički raspored Južne Koreje, uključujući opšte izbore 10. aprila i otvaranje nove sednice parlamenta krajem maja, navodi ministarstvo.

U međuvremenu, Severna Koreja je uklonila tablu sa Tongilgak paviljona (paviljon ujedinjena) u selu Panmundžom, dok povećava napore da se uklone reference o ujedinjenju, saopštilo je južnokorejsko ministarstvo.

Takođe, Pjongjang je izbrisao sliku Korejskog poluostrva sa svoje glavne veb stranice i izbacio frazu koja simbolizuje ujedinjenu Koreju iz stihova svoje državne himne.

image