Svet

Šef kineske diplomatije: Korejsko poluostrvo ne sme da se vrati u rat

Politika Pekinga prema Tajvanu je jasna, nikada nećemo dozvoliti da se ostrvo otcepi, poručio je Vang Ji
Šef kineske diplomatije: Korejsko poluostrvo ne sme da se vrati u rat© Johannes Simon/Getty Images

Korejsko poluostrvo ne sme ponovo da se nađe u stanju rata i haosa, stoga je potrebno zaustaviti zastrašivanje, pritisak i konfrontacije, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

"Trenutna situacija na Korejskom poluostrvu postaje sve napetija, a to je upravo ono što Kina ne želi da vidi. Svet je već dovoljno haotičan. Poluostrvo ne bi trebalo ponovo da padne u stanje rata i haosa", kazao je Vang Jina godišnjoj konferenciji za novinare.

On je napomenuo da ko god želi da pokrene hladnoratovsku konfrontaciju pod izgovorom problema poluostrva mora snositi istorijsku odgovornost.

"Ako želite da uništite mir i stabilnost u regionu, platićete ogromnu cenu", naglasio je on.

Vang Ji je takođe napomenuo da je stav Kine o Korejskom poluostrvu dosledan i da se sastoji od napora da se uspostavi mir, stabilnost i dugoročni red na poluostrvu.

"Pre svega, neophodno je zaustaviti zastrašivanje i pritisak, zaustaviti putanju konfrontacije. Osnovni način je da se nastave mirovni pregovori, da se reše bezbednosni problemi svih strana, posebno severnokorejske strane, kao i da se unapredi proces političkog rešenja problema poluostrva", istakao je.

Princip "jedne Kine" postao je konsenzus međunarodne zajednice

Princip "jedne Kine" postao je konsenzus međunarodne zajednice, a oni koji podržavaju nezavisnost Tajvana osporavaju suverenitet Kine, dodao je Vang Ji.

"Nakon izbora na Tajvanu, videli smo da je više od 180 zemalja i međunarodnih organizacija potvrdilo svoju privrženost principu 'jedne Kine' i podržalo Kinu u odbrani nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta", podsetio je.

On je dodao da "to u potpunosti pokazuje da je princip 'jedne Kine' postao opšti konsenzus međunarodne zajednice", kao i da je politika Pekinga prema Tajvanu je jasna.

"Peking teži mirnom ujedinjenju i Kina nikada neće dozvoliti da se ostrvo otcepi. Ako postoje ljudi koji tolerišu i podržavaju nezavisnost Tajvana, oni osporavaju suverenitet Kine, a ako određene zemlje insistiraju na održavanju zvaničnih odnosa sa Tajvanom, mešaju se u unutrašnje stvari Kine", zaključio je Vang Ji.

image
VV inauguration
banner