Svet

Kina: Tramp neće biti zainteresovan za Tajvan

Najveća azijska zemlja često ističe da Amerika uvek prvo gleda svoje interese i da zato i vodi dvosmislenu politiku oko ostrva
Kina: Tramp neće biti zainteresovan za TajvanGetty © Photo by Billy H.C. Kwok/Getty Images

Ukoliko Donald Tramp pobedi na predsedničkim izborima u novembru 2024, Sjedinjene Države bi mogle da napuste pitanje Tajvana u svojoj spoljnoj politici, izjavio je portparol Kancelarije za Tajvan pri Državnom savetu Narodne Republike Kine Čen Binhua, preneo je ‚"Blumberg".

"SAD će uvek prvo gledati svoje interese, pa Tajvan može u bilo kom trenutku da se iz važne šahovske figure pretvori u odbačenu šahovsku figuru", rekao je Čen Binhua na redovnom brifingu za novinare komentarišući to što je Tramp u julu na "Foks njuzu" izbegao da direktno odgovori na pitanje da li bi branio Tajvan ukoliko ga Kina napadne.

Kina često sugeriše da SAD nisu pouzdan partner Tajvanu, pocrtavajući da se Amerika o ovom pitanju drži strateške dvosmislenosti – iako priznaje istorijske pretenzije Kine na suverenitet nad Tajvanom, to jest principa jedne Kine, održava nezvanične odnose s Tajpejom i obećava mu odbrambenu vojnu pomoć.

Takođe, aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden više puta je rekao da će Amerika braniti Tajvan ako bude napadnut, a krajem 2022. odobrio je 10 milijardi dolara za prodaju oružja Tajpeju u narednih pet godina.

SAD i Kina su vodile trgovinski rat tokom Trampovog mandata, kada su se veze između nacija pokvarile oko niza pitanja, uključujući poreklo virusa korona, špijunažu, tehnologiju i ljudska prava.

Tajvansko pitanje postalo je posebno aktuelno nakon nedavno održanih predsedničkih izbora na kojima je pobedio kandidat vladajuće Demokratske progresivne partije (PDP) Laj Čing Te, kojeg mnogi vide kao lice borbe za nezavisnost ostrva.

image