Svet

Pretnja od izbijanja trećeg svetskog rata je stvarna: Zapad da se pripremi za rat u Pacifiku

Napadi Huta služe kao predstava šta bi moglo da se dogodi na Tajvanu i daju delimično objašnjenje zašto nije došlo do direktne intervencije SAD u sukobu na prostoru Ukrajine, koji nema strateški značaj za Zapad, navodi se u britanskom listu
Pretnja od izbijanja trećeg svetskog rata je stvarna: Zapad da se pripremi za rat u PacifikuGetty © Spencer Platt

Treći svetski rat mogao bi da počne na Tajvanu, zbog nastojanja velikih sila da uspostave kontrolu nad moreuzima i trgovačkim rutama, piše "Ekspres".

Kako se navodi u britanskom listu, ekonomska moć SAD i potražnja za dolarom u svetu zasnivaju se na činjenici da američka mornarica kontroliše moreuze u mnogim delovima sveta. Sukob u Crvenom moru, praćen raketnim i vazdušnim napadima američkog vazduhoplovstva na Hute, izbio je upravo zato što je Zapad izgubio kontrolu nad najvažnijim moreuzom Bab el Mandeb.

Slična situacija može da se dogodi i na Tajvanu, predviđa "Ekspres". Ako dominacija SAD na ostrvu bude prekinuta, američka ratna mornarica će izgubiti kontrolu nad moreuzima u ovom regionu i urušiće se sistem savezništva koji je Vašington izgradio.

Napadi Huta nam služe kao predstava šta bi moglo da se dogodi na Tajvanu i daju delimično objašnjenje zašto nije došlo do direktne intervencije SAD u sukobu na prostoru Ukrajine, koji nema strateški značaj za Zapad. Pretnja od izbijanja trećeg svetskog rata je stvarna, ali je malo verovatno da dolazi iz Moskve, navodi se u tekstu.

Prema mišljenju autora, Zapad bi trebalo da se pripremi za sukob velikih razmera u "azijsko-pacifičkom regionu".

Podsećanja radi, do eskalacije po pitanju Tajvana došlo je nakon posete Nensi Pelosi ovom ostrvu u avgustu 2022. godine. Kina koja ostrvo smatra svojim sastavnim delom, osudila je podršku Vašingtona tajvanskom separatizmu i održala vojne vežbe. Sredinom novembra 2023. godine, kineski predsednik Si Đinping je  predsedniku SAD Džozefu Bajdenu saopštio da je Tajvan "crvena linija koju ne treba prelaziti", kada su u pitanju odnosi dveju sila.

image
VV inauguration
banner