Svet

"Vašington post": Proizvodi tajvanskih firmi doprinose ruskoj vojnoj industriji?

Velika ruska firma tvrdi da je od Tajvana kupovala samo rezervne delove bez kršenja kontrole izvoza Tajpeja
"Vašington post": Proizvodi tajvanskih firmi doprinose ruskoj vojnoj industriji?www.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru

Kompanije sa sedištem na Tajvanu prodale su Rusiji naprednu opremu koja se može koristiti za proizvodnju oružja u vrednosti od više od 20 miliona dolara, tvrdi "Vašington post", napominjući da je ruski vojnoindustrijski sektor pojačao nabavke tokom poslednjih meseci.

Pozivajući se na "trgovinsku evidenciju i ruske poreske dokumente", američki list je ukazao na entitete u ruskoj industriji oružja koji su povećali transakcije sa Tajvanom, pri čemu je jedna firma, "Aj mašin tehnolodži", od januara 2023. uvezla CNC mašine čija vrednost premašuje 20 miliona dolara. Mašine su navodno poslate u 63 odvojene pošiljke.

"Mašine proizvedene na Tajvanu činile su praktično sav uvoz ruske kompanije u prvih sedam meseci prošle godine, a kompanija je tokom tog perioda u velikoj meri prodavala proizvode ruskoj odbrambenoj industriji", navodi "Vašington post", ne objašnjavajući za šta su se dotične CNC mašine koristile.

Bivši američki zvaničnik za kontrolu naoružanja Kevin Volf rekao je za "Vašington post" da su takvi transferi verovatno prekršili antiruske sankcije kojima se Tajpej pridružio nakon eskalacije sukoba u Ukrajini.

Izvršni direktor kompanije "Aj mašin tehnolodži", Aleksej Bredikin, sa druge strane, tvrdi da to nije slučaj.

On navodi da je njegova firma posle januara kupovala samo rezervne delove i da se to ne kosi sa kontrolom na Tajvanu, koja je dodatno pooštrena početkom ove godine.

Ipak, američki zvaničnik je tvrdio da su CNC mašine "veoma važne za pravljenje vojnih proizvoda" i da bi mogle da budu povezane sa "upotrebom u vojsci", uključujući proizvodnju dronova.

Izvršni direktor jednog od tajvanskih proizvođača, Ju Ming Je, doveo je u pitanje autentičnost dokumenata do kojih je došao američki list, i takođe je insistirao da je prodaja u skladu sa lokalnim zakonima.

Upitan o navodnim vezama sa ruskom vojnom industrijom, Ju je rekao da nije upoznat sa time, dodavši da "distributeri u suštini imaju mnogo korisnika".

Tajpej, inače bliski strateški saveznik Vašingtona i čest kupac američkog oružja, u velikoj meri se uskladio sa američkom politikom sankcija Moskvi.

U najavi najnovije runde sankcija, koje odražavaju one koje su već nametnule SAD i Evropska unija, ministarstvo ekonomije u Tajpeju obećalo je da će "u principu" blokirati sve zahteve za izvozne dozvole ruskim firmama.

Ministarstvo je odbilo da komentariše da li je prodaja opreme o kojoj "Vašington post" piše prekršila izvozne zakone, ali je saopštilo da vlada planira da u budućnosti posebno zabrani prodaju kompaniji "Aj mašin tehnolodži".

image