Svet

Francuski "eko-teroristi" sprečavaju postavljanje rezervoara za navodnjavanje

Nova vodena postrojenja sada obezbeđuje žandarmerija pod punom opremom
Francuski "eko-teroristi" sprečavaju postavljanje rezervoara za navodnjavanje© Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Rezervoare za navodnjavanje useva na zapadu francuske oblasti Nova Akvitanija sada obezbeđuje naoružana žandarmerija, usled protesta i pokušaja ekoloških aktivista da spreče dalji rad na njihovoj izgradnji.

Izgradnja velikih rezervoara, u koje će se voda ulivati tokom zime i proleća i naknadno se koristiti za navodnjavanje tokom leta, odgovor je francuske vlade na sve veći problem koji suše predstavljaju po poljoprivredu te zemlje.

Izgradnji najnovijeg rezervoara u tom regionu usprotivilo se hiljade aktivista, koji su nedavno došli u sukob sa oko 1.600 žandarma u punoj opremi za suzbijanje nereda, izveštava "Njujork tajms".

Demonstranti su naknadno prodefilovali, noseći razmontirane cevi za navodnjavanje rezervoara.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Džerald Darmanen nazvao je taj čin "eko-terorizmom".

Jedan od glavnih argumenata protivnika izgradnje sistema rezervoara je da to navodno predstavlja privatizaciju vodenih rezervi. Oni smatraju da će najveću korist od rezervoara imati nekolicina najvećih poljoprivrednih proizvođača, dok se 70 odsto projekta, čija celokupna vrednost iznosi oko 60 miliona evra, finansira iz državnog budžeta.

Još jedan argument predstavlja činjenica da se većina tih rezervoara nalazi u blizini drugog najvećeg močvarnog regiona u Francuskoj pod imenom Mare Puatven. Aktivisti smatraju da će dalja izgradnja rezervoara dovesti do isušivanja predela koji se takođe naziva "zelenom Venecijom".

Jedno udruženje za zaštitu životne sredine tužbom je sprečilo dalju izgradnju rezervoara u susednom regionu, gde su ih vlasti proglasile nezakonitim.

image