Svet

Kako se finansiraju eko-aktivisti

Praktično svaka velika kompanija u SAD finansira klimatski aktivizam, uključujući i "Ekonmobil", "Šel" i BP, koje snažno podržavaju "napuštanje fosilnih goriva" i hvale "budućnost sa niskim sadržajem ugljenika“
Kako se finansiraju eko-aktivistiwww.globallookpress.com © © Just Stop Oil

Nemačkoj grupi aktivista "Poslednja generacija" (Last generation) zvanični Berlin odobrio je finansijsku podršku od čak 156.420 evra, dok je na sajtu te "zelene" grupe, prijavljeno da su eko-aktivisti "prikupili više od 118.000 evra", izvestio je nemački "Velt am zontag".

Prema zvaničnim izveštajima, aktivisti "Poslednje generacije" imaju pristup državnim sredstvima preko grupnog naloga pod nazivom "Elinor", preko kojeg ih finansira Ministarstvo privrede na čelu sa Robertom Habekom iz Zelene stranke. Na grupnom računu nalazi se 156.420 evra, koji su, kako navodi Ministarstvo, namenjeni za podršku "digitalnim inovacijama i onim zasnovanim na podacima uglavnom mladih kompanija."

Zelena podrška "Poslednjoj generaciji"

Na pitanje "Velt am zontag" o procesu odabira programa koje finansira ministarstvo, portparol Ministarstva ekonomije je objasnio da nije na finansijskoj agenciji ili sponzoru projekta da "proverava klijente koje finansira".

Ograničenja postoje, samo je njihovo tumačenje verovatno subjektivno. Izvršni direktor "Elinora" Lukas Kunert objasnio je da će "grupe koje se protive demokratiji, podstiču na nasilje ili diskriminišu druge" biti isključene iz programa finansiranja.

Za Kunerta, "Poslednja generacija", čiji su članovi poznati po nizu "akcija" koje sve više iritiraju nemačku javnost, ne spada u ovu kategoriju.

Iako se savezni ministar ekonomije Robert Habek poslednjih meseci često nalazi u vestima, prvenstveno zbog svojih pokušaja da pronađe alternativne izvore gasa, finansijska podrška "Poslednjoj generaciji" dosta govori o agendi Zelene stranke.

Dok sam Habek o tome ćuti, njegove kolege iz Zelene stranke već duže vreme pokazuju solidarnost sa aktivistima "Poslednje generacije." U Berlinu, gradonačelnica okruga Klara Herman posetila je eko-aktiviste dok su blokirali puteve u okrugu i izrazila svoje simpatije prema ovom eko-pokretu.

Berlinska sekretarka za životnu sredinu, mobilnost, potrošače i zaštitu klime je na konferenciji za novinare u februaru izjavila da deli programske ideje "Poslednje generacije" i podržava "hitnost ovog oblika protesta."

Zbog ogromne medijske podrške klimatskim aktivistima, kritike na račun vladine podrške "Poslednjoj generaciji" bile su, u najboljem slučaju, uzdržane. Bavarski ministar unutrašnjih poslova Joahim Herman iz CSU pozvao je saveznu vladu da preispita platforme za finansiranje "koje podržavaju finansiranje kriminalnih akcija 'Poslednje generacije'".

S druge strane, šef berlinske CDU Kaj Vegner pozvao je na transparentnost, zahtevajući obelodanjivanje podataka o finansiranju ove i sličnih eko-grupa.

"Zeleni" biznis

Izgleda da je "Velt am zontag" samo zagrebao po površini. Sajt "Ameriken konzervativ" tvrdi da su zeleni aktivisti izdašno finansirani, mada se i dalje predstavljaju kao "odvažni autsajeri".

Otkrića o finansiranju klimatskih aktivista predstavio je američki Centar za istraživanje kapitala, koji saopštava da je samo u 2020. godini skoro 200 neprofitnih organizacija, koje se bave zaštitom životne sredine, prikupilo 3,2 milijarde dolara od bogatih donatora i fondacija kako bi "podsticali klimatsko zakonodavstvo, finansirali tužbe protiv industrije nafte i gasa, zatvorili elektrane na ugalj i obučili nove aktiviste." Ta cifra predstavlja povećanje od gotovo pola milijarde dolara u odnosu na 2019. godinu, kada su grupe ekologa prijavile blizu 2,7 milijardi dolara ukupnog prihoda.

Ovih 200 organizacija predstavlja samo mali deo grupa koje se zalažu za politiku "Grin nju dila." Ova lista uključuje samo neprofitne organizacije, fokusirane na klimu ili životnu sredinu, ali praktično svaka grupa, poput Centra za američki napredak, Međunarodne unije zaposlenih u uslugama (SEIU) i "Planirano roditeljstvo", podržava istu "zelenu" ideološku platformu.

Isto važi i za najveće finansijere eko-aktivizma, od kojih je samo sedam donelo neverovatnih 1,8 milijardi dolara u 2020. godini, uglavnom za "zelene" ciljeve. Fondacija "Klimatvorks" isplatila je 68 miliona dolara 2020. godine univerzitetima koji finansiraju istraživanja koja odbacuju naftu i za razne lobističke grupe, poput Saveta za odbranu prirodnih resursa.

Budućnost sa niskim sadržajem ugljenika

Među brojnim drugim udruženjima zelenih aktivista ističe se "Klub Sijera", koji je prikupio 255 miliona dolara tokom 2020. Kampanja grupe "Bijond koal" hvali se da je zatvorila najmanje 335 elektrana, osuđujući ugalj kao "zastarelu, zaostalu i prljavu tehnologiju 19. veka". 

Zatim, tu je Fond za zaštitu životne sredine (EDF), čiji bivši potpredsednik Majkl Regan trenutno vodi Agenciju za zaštitu životne sredine predsednika Džozefa Bajdena. Otkako je Bajden preuzeo dužnost, EDF je potrošio stotine hiljada dolara lobirajući kod demokrata da podrže obnovljivu energiju, agendu "Bild bek beter" ("Izgradimo bolje") i porez na ugljenik koji su uveli republikanci.

U stvari, zaključuje se, praktično svaka velika kompanija u SAD finansira klimatski aktivizam, uključujući i "Ekonmobil", "Šel" i BP, koje snažno podržavaju "napuštanje fosilnih goriva" i hvale "budućnost sa niskim sadržajem ugljenika".

image
VV inauguration
banner