Svet

Glad sve rasprostranjenija: Međunarodni sud pravde naredio Izraelu da omogući isporuku hrane u Gazu

Dok Izrael tvrdi da dozvoljava isporuku pomoći u Pojas Gaze, visoki zvaničnici UN, SAD i drugi međunarodni zvaničnici, kao i nevladine organizacije, optužili su tu zemlju da onemogućava dopremanje ključne pomoći stanovništvu
Glad sve rasprostranjenija: Međunarodni sud pravde naredio Izraelu da omogući isporuku hrane u Gazu© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Međunarodni sud pravde (MSP) naredio je Izraelu da omogući neometani pristup hrane u Pojas Gaze, gde se delovi stanovništva suočavaju sa pretnjom od gladi.

Panel sudija u najvišem međunarodnom sudu, koji već razmatra tužbu Južne Afrike protiv jevrejske države za genocid, doneli su odluku koja nalikuje na oni iz januara, kada su takođe naredili Izraelu da omogući pristup hrane.

Sudije su odluku donele jednoglasno, uz napomenu da se situacija u Pojasu Gaze iz dana u dan pogoršava, kao i da je glad sve rasprostranjenija, prenosi "Gardijan".

"Sud uviđa da se Palestinci više ne suočavaju samo sa pretnjom od gladi... već da se ona sada širi", rekle su sudije.

U svom pravno obavezujućem nalogu, sud je Izraelu naredio da preduzme "sve neophodne i efikasne mere kako bi obezbedio, bez odlaganja, u punoj saradnji sa Ujedinjenim nacijama, nesmetano pružanje hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći od strane svih zainteresovanih, uključujući hranu, vodu, gorivo i medicinske potrepštine".

MSP je takođe naredio Izraelu da momentalno osigura "da njegova vojska ne počini dela koja predstavljaju kršenje bilo kog prava Palestinaca u Gazi kao zaštićene grupe prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, uključujući sprečavanje, bilo kakvom akcijom, isporuku hitno potrebne humanitarne pomoći".

Izrael poriče da sprovodi genocid i tvrdi da sve akcije sprovodi u samoodbrani.

Sud je takođe pozvao Hamas da oslobodi sve taoce, što je u svojoj rezoluciji pre nekoliko dana učinio i Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Dok Izrael tvrdi da dozvoljava isporuku pomoći u Pojas Gaze, visoki zvaničnici UN, SAD i drugi međunarodni zvaničnici, kao i nevladine organizacije, optužili su tu zemlju da onemogućava dopremanje ključne pomoći stanovništvu Gaze od 2,3 miliona, navodi "Gardijan".

Izraelski zvaničnici nisu komentarisali odluku MSP-a.

Presuda je usledila nakon upozorenja visokog zvaničnika UN-a da Izrael možda počini ratni zločin ometanjem pomoći, i uprkos tome što je Izrael ranije pozvao sud u Hagu da ne donosi nove mere.

image