Svet

Tramp: Izrael je napravio veliku grešku

"Morate da završite svoj rat. I siguran sam da ćete to učiniti. Moramo da dođemo do mira, ne možemo da dozvolimo da se ovo dešava", rekao je Tramp za izraelske medije
Tramp: Izrael je napravio veliku greškuGetty © Танјуг/AP Photo/Mike Stewart, File

Bivši američki predsednik Donald Tramp upozorio je da Izrael "u velikoj meri gubi podršku" i da mora da završi rat u Gazi pre nego što još više naruši svoju reputaciju. 

U intervjuu sa Izraelom Hajomom koji je delimično objavljen u ponedeljak, Tramp je rekao da bi postupio "prilično isto" kao izraelski zvaničnici da su SAD napadnute kao što je Hamas u oktobru napao Izrael.

"Samo budala to ne bi uradila", dodao je Tramp.

Međutim, Tramp je izraelsko uništavanje civilnih domova u Gazi nazvao "veoma velikom greškom".

"Svet je svake noći gledao kako se zgrade obrušavaju na ljude", dodao je.

Bivši predsednik SAD je pozvao Netanjahua da brzo završi rat.

"Morate da završite svoj rat. I siguran sam da ćete to učiniti. Moramo da dođemo do mira, ne možemo da dozvolimo da se ovo dešava", rekao je Tramp za izraelske medije.

Tramp je bio blizak saveznik izraelskog premijera Benjamina Netanjahua tokom njegovog mandata u Beloj kući i opisao je sebe kao "najproizraelskijeg predsednika SAD u istoriji"

On je na Netanjahuov zahtev uveo je sankcije Iranu i premestio američku ambasadu u Izraelu u zapadni Jerusalim. Takođe je posredovao u Avramovim sporazumima, kojima je Izrael normalizovao odnose sa Bahreinom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Marokom i Sudanom.

Njihov odnos se, međutim, pogoršao kada je Netanjahu čestitao američkom predsedniku Džozefu Bajdenu na njegovoj izbornoj pobedi nad Trampom 2020. godine.

Tramp je na "Foks njuzu" u oktobru tvrdio da Netanjahu "nije bio pripremljen" za napad Hamasa. Na predizbornom događaju kasnije tog dana je izjavio da izraelski premijer mora da "dovede u red" svoj obaveštajni aparat. 

image