Srbija i Balkan

"Njujork tajms" ponovo o Generalštabu, citiran i kolumnista RT Balkan

Američki list opet je pisao o zgradi Generalštaba Srbije koju je NATO bombardovao 1999. godine
"Njujork tajms" ponovo o Generalštabu, citiran i kolumnista RT BalkanGetty © Pierre Crom

Novi tekst "Njujork tajmsa" o zgradi Generalštaba Srbije, koju je NATO bombardovao 1999. godine, započinje citiranjem srpskog predsednika Aleksandra Vučića koji je odbacio svaku sugestiju da je možda namerno pokušao da usmeri vredan projekat nekretnina u glavnom gradu Džaredu Kušneru, zetu Donalda Trampa, u pokušaju da utiče na Trampa ako se vrati u Belu kuću.

"Umro sam od smeha", citira "Njujork tajms" Vučića.

Kušner je bio viši savetnik Bele kuće u administraciji Donalda Trampa i udružio se sa drugim bivšim Trampovim pomoćnikom Ričardom Grenelom.

Kako piše američki list, privremeni sporazum između Kušnerovog tima i Vlade Srbije dao bi investicionoj firmi zakup na 99 godina, bez naknade i pravo da na mestu nekadašnjeg sedišta Ministarstva odbrane SR Jugoslavije u Beogradu izgradi luksuzni hotelski i apartmanski kompleks, kao i muzej.

Vest o ovom predlogu izazvala je oštre primedbe opozicije tokom sednice parlamenta. Lideri opozicionih stranaka rekli su da nisu bili obavešteni o planu i oceni da je neprikladno da američkoj kompaniji u vlasništvu porodice Tramp bude dozvoljeno da zarađuje na onome što je Alijansa predvođena SAD bombardovala pre 25 godina, navodi list.

"To pokazuje toliko odsustva dostojanstva, osećaja za zemlju", rekao je poslanik Aleksandar Pavić. "To je sramota i šamar", citira "Njujork tajms" Pavića koji je i kolumnista RT Balkan.

Pavić je rekao da on i njegove partijske kolege u znak protesta možda neće podržati imenovanje Ane Brnabić za predsednicu Skupštine Srbije.

Vučić je na drugom skupu rekao da je "delimično upoznat" sa predlogom Kušnera, ali da se detaljima dogovora bavi ministar finansija Siniša Mali.

"Znam da, kad uradi nešto, to bude urađeno bezbedno, pametno, ozbiljno i odgovorno", rekao je Vučić govoreći o Malom, koga je Grenel opisao kao ličnog prijatelja.

"Uvek se dobro provodim sa Sinišom Malim", napisao je Grenel u objavi na Instagramu uz fotografiju sa srpskim ministrom finansija napravljenoj u Beorgadu.

Kušner i Grenel su u intervjuima rekli da je projekat način da Sjedinjene Države pomognu u zaceljivanju ožiljaka koje je ostavilo NATO bombardovanje, dodajući da će se profit od obnove lokacije u vlasništvu države deliti sa Srbijom.

"Prilika da američki investitori preurede bivši vojni štab jugoslovenske vlade simbolizuje ogroman napredak koji je načinjen u lečenju rana iz prošlosti", rekao je Grenel. "Ovaj projekat će pretvoriti simbol prethodnog sukoba u most prijateljstva i obnove."

Projekat u Srbiji je jedan od tri koje Kušner i Grenel pokušavaju da razviju u regionu, dok su druga dva planirana u Albaniji. Njihova ukupna investicija u regionu za luksuzne hotele i srodne projekte vredela bi oko milijardu dolara, rekli su zvaničnici kompanije.

image