Svet

Ko o čemu, Amerikanci i Ukrajinci o "starlinku" i Moskvi: Internet veza nam je slaba zbog Rusije

Ukrajinske snage žale se da imaju problema sa "starlinkom" koji koriste za upravljanje dronovima i optužuju Rusiju da je zaobišla američke sankcije i koristi satelite Ilona Maska
Ko o čemu, Amerikanci i Ukrajinci o "starlinku" i Moskvi: Internet veza nam je slaba zbog RusijeGetty © Lynsey Addario / Contributor

Ukrajinski vojnici žale se da je brzina internet veze "starlinka" u poslednjih nekoliko meseci oslabila zato što su, navodno, Rusi našli način da zaobiđu sankcije SAD, kupe uređaje u trećim zemljama i koriste ovaj servis "Spejs iksa", piše Si-En-En.

Razlog navodnog pogoršanja usluge nije jasan, a "starlink" i Ilon Mask su odbili da komentarišu. Ukrajinske snage i analitičari sugerišu da bi razlog mogao da bude taj što u spornim oblastima ima mnogo više "starlink" satelita nego ranije, sa obe strane fronta, i to bi moglo da utiče na brzinu veze.

Internet usluga "starlink" pružila je prednost ukrajinskoj vojsci u ratu dronovima. Kijev je početkom februara prvi put digao uzbunu i optužio ruske snage da koriste usluge Maskovih satelita. Ukrajinci su aludirali da rade sa Maskom na "rešavanju problema" iako se sam biznismen nije oglašavao tim povodom.

"Mask je veliko dete, tako da je važno razgovarati s njim i ne uvrediti ga, jer bi mogao da donese neke ishitrene odluke koje možda neće biti dobre za sve", rekao je Oleg Kutkov, internet analitičar iz Kijeva. Kutkov smatra da je "starlink" u mogućnosti da ograniči pristup ruskim terminalima, ali da problem predstavlja kupovina preko trećih zemalja.

"Problem je identifikovati stvarnog vlasnika naloga. Moguće je da na jednoj lokaciji postoje dva terminala, oba (kupljena) od Poljske, i jedan radi za (ukrajinsku) stranu, a jedan za rusku stranu. A 'Spejs iks' jednostavno ne zna koga bi trebalo da blokira", rekao je on.

U pokušaju da suzbije rusku upotrebu "starlinka", Ukrajina je pokušala da nametne nove zakonske uslove za satelitske komunikacije, stvarajući "belu listu" registrovanih uređaja koje je Kijev odobrio za korišćenje. Čak i tako, Ukrajinci brinu da bi Rusi mogli da "otmu" njihove komunikacije ili ih hakuju. Ukrajinska obaveštajna služba SBU tvrdila je prošle godine da su ruski vojni hakeri pokušavali da ukradu komunikacije sa bojnog polja poslate sa mobilnih uređaja ukrajinskih vojnika na terminale "starlink".

"Iako smo svesni izveštavanja o ovom pitanju, i očekujemo da bi Rusija mogla da pokuša da iskoristi bilo koju tehnologiju koja bi joj mogla dati operativnu prednost protiv Ukrajine, nemamo dodatnih detalja ili informacija koje bismo mogli da pružimo", saopšteno je iz Pentagona.

Mask je u februaru odgovorio na ukrajinske tvrdnje da Rusi koriste "Starlink" navodeći da njegova kompanija ne posluje sa ruskom vladom i da sistem ne radi u Rusiji. Moskva je takođe odbacila optužbe.

image