Svet

Demokrate u strahu od Maskovog "SpejsIksa": Pretnja po nacionalnu bezbednost SAD

Američki zvaničnici kažu da navodna ruska upotreba starlink terminala "predstavlja ozbiljnu pretnju po bezbednost Ukrajine, ukrajinske živote i nacionalnu bezbednost SAD"
Demokrate u strahu od Maskovog "SpejsIksa": Pretnja po nacionalnu bezbednost SADGetty © Pacific Press / Contributor

Demokrate u Predstavničkom domu američkog Kongresa otvorile su istragu o "SpejsIksu" Ilona Maska, ispitujući da li je kompanija primenila adekvatne mere zaštite kako bi sprečila Rusiju da upotrebi njihovu satelitsku internet uslugu "Starlink" u sukobu sa Ukrajinom.

Kako prenosi "Vašington post", demokrate Džejmi Raskin i Robert Garsija navode da su uznemireni tvrdnjama ukrajinskih obaveštajnih zvaničnika da su ruske snage pribavile i rasporedile terminale "Starlinka" u istočnoj Ukrajini.

Zakonodavci su upozorili predsednicu kompanije "SpejsIks" Gvin Šotvel, da navodna ruska upotreba "Starlinka" "predstavlja ozbiljnu pretnju po bezbednost Ukrajine, ukrajinske živote i nacionalnu bezbednost SAD".

"Zabrinuti smo da možda nemate odgovarajuće zaštitne ograde i politike", napisali su Raskin i Garsija u pismu u koje je uvid imao "Vašington post".

Kompanija "SpejsIks" isporučila je Ukrajini "Starlink" terminale nakon molbi Kijeva, na samom početku Specijalne vojne operacije.

Ukrajinski zvaničnici kažu da "Starlink" daje trupama "suštinsku prednost", obezbeđujući pouzdanu internet vezu koja omogućava vojnicima da odgovaraju na grupne tekstualne poruke, prenose podatke o neprijateljskim snagama dronom i koordiniraju artiljerijske napade.

Zakonodavci su zabrinuti da bi "Starlink" sada mogao da pruži sličnu prednost Rusiji, nakon što su ukrajinski obaveštajni zvaničnici prošlog meseca saopštili da ruske trupe sve više koriste "Starlinkove" satelitske komunikacione sisteme.

Rusija je demantovala da koristi terminale "Starlink", a sam Mask je u poslednje vreme sve češće trn u oku američkom establišmentu zbog otvorenih kritika Bajdenove administracije.

Raskin, najviši demokrata u Nadzornom odboru, i Garsija, najviši demokrata u podkomitetu za nacionalnu bezbednost, rekli su da ova navodna široko rasprostranjena upotreba sistema "Starlink" pokreće "dodatna pitanja o efikasnosti zaštitnih mera kompanije i usklađenosti sa sankcijama SAD i kontrolom izvoza".

Mask je poručio da su izveštaji da kompanija prodaje terminale "Starlink" Rusiji "lažni".

"Koliko nam je poznato, nijedan 'Starlink' nije prodat direktno ili indirektno Rusiji", naveo je Mask na Iksu, ali je i dodao da "Starlink" sateliti "neće zatvoriti vezu u Rusiji".

Ukrajinski zvaničnici tvrde da su ruske snage ilegalno pribavile terminale, zaobilazeći sankcije kupujući ih preko posrednika u susednim zemljama, navodi se u pismu američkih kongresmena.

"I dalje je ključno da Rusija bude lišena svake trgovine koja osnažuje njenu vojsku", napisali su.

image