Svet

Mask: "Spejs iks" ne prodaje "starlink" terminale ruskoj vojsci

Posle optužbe ukrajinske obaveštajne službe da ruska vojska koristi Maskovu internet mrežu na bojnom polju i upitan da li terminali "starlinka" mogu da se koriste u Rusiji, milijarder je odgovorio da "neće zatvoriti mrežu u Rusiji"
Mask: "Spejs iks" ne prodaje "starlink" terminale ruskoj vojsci© Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Vlasnik kompanije "Spejs iks", milijarder Ilon Mask demantovao je da ruskoj vojsci prodavao svoje satelitske komunikacione internet sisteme. 

"Objavljene su brojne lažne vesti da 'Spejs iks' prodaje svoje terminale Rusiji", naveo je Mask na Iksu i dodao: "Prema našim saznanjima, nijedan terminal nije direktno ili indirektno prodat Rusiji".

Upitan da li terminali "starlinka" mogu da koriste u Rusiji, Mask je odgovorio da "'starlink' sateliti neće zatvoriti mrežu u Rusiji".

Maskovi komentari dolaze kao odgovor na tvrdnje Kijeva da ruske snage koriste satelitsku uslugu "Starlink" na bojnom polju. Glavna obaveštajna služba Ukrajine Ministarstva odbrane (GUR) saopštila je u nedelju da je presrela razgovor između ruskih vojnika. Objavljen je navodni snimak od 15 sekundi, u kojem može da se čuje kako osoba na ruskom jeziku govori: "'Starlink' radi, imamo internet".

Portparol GUR-a Andrej Jusov tvrdio je da ruske trupe "sistematski" koriste terminale "starlinka".

GUR navodi da je zahvaljujući presretanju internih ruskih komunikacija potvrđeno da su "starlink" terminali instalirani pored ostalog u 83. samostalnoj vazdušno-jurišnoj brigadi Oružanih snaga Rusije koja deluje u Donjeckoj oblasti u blizini naselja Kliščijevka i Andrijevka, prenela je ukrajinska "Pravda".

Ukrajinski obaveštajci nisu dali detalje o navodnim razmerama upotrebe satelitskih komunikacionih internet sistema "starlink", niti objašnjenje kako su ruske snage dobile te terminale.

Maskova kompanija "Spejs iks" saopštila je prošle nedelje na platformi Iks da "ne nema nikakve poslovne odnose sa ruskom vladom, ili njenom vojskom" i tvrdila da njen servis ne funkcioniše u Rusiji.

"Spejs iks nikada nije prodao ili plasirao 'starlink' proizvode u Rusiju, pa ako ruske prodavnice tvrde da to prodaju u svojoj zemlji, obmanjuju svoje kupce", naglasila je kompanija.

Moskva nije komentarisala ove optužbe. 

Mask je Kijevu poklonio oko 20.000 "starlink" terminala ubrzo nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u februaru 2022.

Milijarder je, međutim, rekao da je odbio zahtev Ukrajine za aktiviranje usluge "starlink" na Krimu, objašnjavajući da bi napadi Kijeva na rusku Crnomorsku flotu doveli do dalje eskalacije. 

Obećavajući podršku Ukrajini, Mask je više puta rekao da se zalaže za mirno rešavanje sukoba.

image