Svet

Globalni problem: Maskov "Starlink" dostupan na crnom tržištu

Efikasnost "Starlinka" kao komunikacionog alata čini ovu uslugu satelitskog interneta metom za rastuću trgovinu na crnom tržištu širom sveta
Globalni problem: Maskov "Starlink" dostupan na crnom tržištuGetty © imaginima

Ilon Maskov "Starlink" može se kupiti na crnom tržištu širom sveta, piše "Blumberg" pozivajući se na izvore, i naziva to "sistemskim globalnim problemom".

Agencija ukazuje na široke primere "Starlink" terminala kojima se trguje ilegalno, što postavlja pitanja o kontroli kompanije nad sistemom sa jasnim dimenzijama nacionalne bezbednosti.

U Jemenu, koji je u jeku decenijskog građanskog rata, jedan vladin zvaničnik je priznao da je "Starlink" u širokoj upotrebi. Mnogi ljudi, uključujući Hute, su spremni da obezbede terminale za poslovnu i ličnu komunikaciju i izbegnu sporu, često cenzurisanu internet uslugu koja je trenutno dostupna.

Kao primer, "Blumberg" navodi i slučajeve kupovine u Sudanu terminala registrovanih u Dubaiju, koji preko Ugande završavaju u rukama lokalne vojske. Terminali stižu i do Venecuele, koja je pod američkim sankcijama. Trgovina njima cveta i u Južnoj Africi, gde su u upotrebi terminali legalno aktivirani u susednom Mozambiku.

Ukrajina je optužila Rusiju da koristi Maskove "Starlink" satelite, što su i Moskva i Mask demantovali. Neimenovani bivši zvaničnik američke vlade rekao je za "Blumberg" da bi Bajdenova administracija morala da pooštri kontrolu izvoza kako bi Maskovi terminali ostali "izvan ruku američkih neprijatelja". To bi, naveo je zvaničnik, značilo da Mask sarađuje sa administracijom.

image