Svet

Bundesver isporučuje Ukrajini 10.000 artiljerijskih granata

Češka je ranije ovde godine organizovala kupovinu do 800.000 komada artiljerijske municije za Ukrajinu, a toj inicijativi se do sada pridružilo dvadesetak zemalja
Bundesver isporučuje Ukrajini 10.000 artiljerijskih granatawww.globallookpress.com © Philipp Schulze

Nemačka predaje artiljerijsku municiju Ukrajini u okviru dugoročnog plana u tri faze. Bundesver će narednih dana Ukrajini predati 10.000 artiljerijskih granata iz sopstvenih zaliha, rekao je general-major Kristijan Frojding u intervjuu za "Dojče vele".

Primopredaja je deo trostepenog plana za isporuku municije, dodao je on.

Prema njegovim rečima, ukrajinske potrebe za artiljerijskom municijom biće zadovoljene u tri etape. Nakon prve, hitne faze, srednjoročno će biti podržana češka inicijativa za municiju.

"Preuzećemo više 180.000 komada municije, za koje je planirano da budu isporučeni od početka leta do kraja godine", rekao je general.

A na "duže staze" Nemačka je, pored češke inicijative, sklopila i bilateralni ugovor koji predviđa isporuku još 100.000 artiljerijskih granata od četvrtog kvartala ove godine. Frojding nije želeo da detaljnije objašnjava sa kojom zemljom je sklopljen ugovor o isporuci.

Češka je organizovala kupovinu do 800.000 komada artiljerijske municije za Ukrajinu. Inicijativa je počela krajem februara. Od tada se kampanji pridružilo 20 zemalja EU i NATO, uključujući Nemačku, Francusku, Dansku, Holandiju i Kanadu.

Prema Frojdingovim rečima, trenutna najhitnija potreba Ukrajine je "artiljerijska municija, druga municija i vođene rakete za savremene sisteme protivvazdušne odbrane i oklopna borbena vozila".

Frojding je govorio i o obuci ukrajinskih vojnika u Nemačkoj. Prošle godine je na nemačkim vojnim poligonima obučeno 10.000 pripadnika oružanih snaga Ukrajine, a još 3.000 do 4.000 ljudi u prvim mesecima 2024.

Nemačko Ministarstvo odbrane spremno je da 2024. ponudi takvu priliku još većem broju vojnika iz Ukrajine.

"Fokus je uvek na obuci na sistemima naoružanja koje pružamo ukrajinskim oružanim snagama, i taktičkoj obuci, obuci operatera, kao i obuci tehničara da ih održavaju i popravljaju", rekao je Frojding.

Kolege u Nemačkoj su pritom "iznenađene sposobnošću ukrajinskih vojnika da uče", kao i brzinom kojom se "navikavaju na potpuno nove sisteme naoružanja".

image