Svet

Zvaničnik Hamasa: Rusija može da zaštiti Palestince, Amerikanci rade sa Izraelom

Većina oružja koje se koristi za ubijanje žena i dece u Pojasu Gaze je američko oružje, rekao je vodeći član palestinske organizacije
Zvaničnik Hamasa: Rusija može da zaštiti Palestince, Amerikanci rade sa IzraelomGetty © Anadolu / Contributor

Basem Naim, vodeći član Hamasovog politbiroa, rekao je za RT da rat u Gazi vodi zajednička komanda palestinskih grupa u opkoljenoj obalskoj enklavi, a ne samo Hamas i izrazio zabrinutost zbog američkog plana za izgradnju luke u Gazi, za koju je upozorio da bi Izraelci mogli da je iskoriste da počine još ratnih zločina protiv palestinskog naroda.

SAD planiraju da izgrade morsku luku u Gazi, što je ideja koja je navodno prvobitno potekla od izraelskog premijera Benjamina Netanjahua kako bi se, opet navodno, olakšala isporuka humanitarnih zaliha.

Naim kaže da bi to zahtevalo stabilan prekid vatre - "kako distribuirati pomoć dok Izraelci i dalje pucaju?" - ali upozorava da "postoje načini da se ova luka koristi u druge svrhe".

Sa jedne strane, rekao je on, luka bi mogla da bude pozitivan korak u pravom smeru. "Ali, istovremeno, čemu ovaj dug i komplikovani put? Najkraći i najlakši način je obavezati Izrael da otvori sve kopnene prelaze i dozvoli svim međunarodnim telima, uključujući UNRVA, da slobodno rade na terenu", rekao je Naim.

Kada je reč o upotrebi luke u "druge svrhe", Naim kaže da bi ona mogla da se "iskoristi za američko prisustvo ovde". "Na primer, ovo bi mogao da bude deo dugoročnog plana za kontrolu, od strane Amerikanaca i Izraelaca, morske obale i fiksne linije od zapada ka istoku".

Naim je takođe rekao da nije samo Hamas izveo napad na Izrael 7. oktobra već "zajednički štab" nekoliko drugih palestinskih oružanih grupa, uključujući sekularne nacionaliste, marksiste i islamiste.

Sve te grupe su se organizovale pre nekoliko godina u Pojasu Gaze kao odgovor na izraelsku agresiju, rekao je on.

Naim je takođe izjavio da izraelska "fašistička vlada neće prihvatiti nijednu palestinsku državu", a Izrael sada traži "takozvani plan konačnog rešenja... što znači da nastoji da eliminiše ili potpuno potkopa postojanje Palestine, bilo na političkom nivou, na nivou ljudske egzistencije, na geografskom nivou, na regionalnom verskom nivou".

Kada je reč o stavu Rusije prema ratu u Gazi, Naim veruje da Rusija može da igra glavnu ulogu i u zaštiti Palestinaca na globalnoj sceni i u postizanju sporazuma između različitih unutarpalestinskih frakcija.

"Rusija je supersila i stoga veoma važna i veoma ključna u palestinsko-izraelskom sukobu. Rusija je jedna od stalnih država u Savetu bezbednosti, uključena u različite oblasti ovog regiona i stoga može da pomogne u mnogim slučajevima - politički i diplomatski", rekao je on.

Naim je rekao i da je Rusija veoma važna u zaštiti Palestinaca uopšte, budući da u Savetu bezbednosti može da blokira američke planove da "potkopaju Palestince i njihov otpor".

"Rusija je takođe važna kada su u pitanju palestinsko-palestinski odnosi. Oni imaju dobre odnose sa svim palestinskim frakcijama i to je nešto što nije prisutno u velikom broju slučajeva. Takođe možemo reći da imaju iste odnose sa svim frakcijama i to je takođe od velike pomoći u postizanju palestinskog jedinstva", rekao je on.

Kada je reč o Sjedinjenim Državama i njihovoj ulozi u sukobu u Gazi, Naim kaže da postoji "mnogo američkih oficira koji planiraju i sprovode odluke ratnog kabineta" i "obezbeđuju vojnu obaveštajnu pomoć" Izraelcima i tako im pomažu "da ostvare svoje ciljeve".

"Većina oružja koje se koristi za ubijanje žena i dece u Pojasu Gaze je američko oružje", rekao je on, dodajući da Amerikanci govore o humanitarnoj pomoći dok se Palestinci suočavaju sa glađu, ali "ne uspevaju da izvrše pritisak na Izrael i mogli bi da okončaju sve ovo ako žele, ali to ne čine i pričaju o privremenom prekidu vatre samo za potrebe predstojećih izbora", zaključio je Naim.

image