Svet

Predsednica kolekcionarka luksuznih satova: Pod lupom policije zbog strasti prema "roleksu"

Istraga je pokrenuta nakon što je novinski izveštaj skrenuo pažnju na luksuzne satove koje je nosila na javnim događajima, a datiraju od kada je preuzela dužnost u decembru 2022.
Predsednica kolekcionarka luksuznih satova: Pod lupom policije zbog strasti prema "roleksu"www.globallookpress.com © Bernd von Jutrczenka

Policija u Peruu izvršila je raciju u kući predsednice Dine Boluarte u okviru istrage o poreklu njene kolekcije luksuznih satova. Snimci koje je emitovala lokalna televizija pokazuju kako istražitelji okružuju dom predsednice u predgrađu Lime, ​​dok je policija blokirala saobraćaj.

Vlasti su tražile više od deset luksuznih satova marke "roleks" koje predsednica navodno nije prijavila. Boluarteova je pod istragom zbog kolekcije luksuznih satova koju je stekla od dolaska na položaj potpredsednice Perua u julu 2021. godine, a zatim i u periodu od decembra 2022. godine, kada je preuzela dužnost predsednice države, preneo je "Skaj njuz".

Istraga je pokrenuta nakon što je novinski izveštaj skrenuo pažnju na luksuzne satove koje je nosila na javnim događajima, a datiraju od kada je preuzela dužnost u decembru 2022.

Ona je najpre izjavila da od svoje 18. godine poseduje najmanje jedan sat marke "Roleks" kao ličnu imovinu stečenu "ličnim dobitkom", pozivajući medije da se ne bave ličnim stvarima.

Državni tužilac Huan Vilena izjavio je, međutim, da predsednica ima obavezu da istražnim organima stavi na uvid tri "Roleks" sata i upozorio je da ne prikriva i ne uništava te satove.

On je takođe kritikovao Boluarteovu zato što je zatražila da za dve nedelje bude odloženo njeno pojavljivanje pred sudom. Vlada je nedavno najavila da će pregledati njene izjave o imovini iz poslednje dve godine.

Dina Boluarte je postala predsednica posle smene i hapšenja šefa države Pedra Kastilja.

image