Magazin

U Peruu pronađen fosil rečnog delfina starog 16 miliona godina

Fosil džinovskog rečnog delfina pronađen u Peruu, čiji je najbliži živi srodnik južnoazijski rečni delfin u indijskoj reci Gang, upozorava na rizik od izumiranja preostalih vrsta. Prema naučnicima, ova izumrla vrsta bila je dugačka do 3.5 metara, što je čini najvećim rečnim delfinom ikada pronađenim.
U Peruu pronađen fosil rečnog delfina starog 16 miliona godina© Tanjug/AP Photo/Martin Mejia

Delfin nazvan "Pebanista yacuruna", po peruanskom mitološkom biću Jakuruna, bio je dugačak više od 3 metra, a nekada je živeo u vodama današnjeg Amazona. Paleontolozi su izjavili je da lobanja pripada najvećem delfinu za kog se zna da je nastanjivao vode Južne Amerike.

Otkriće ove nove vrste, naglašava preteće rizike za preostale svetske rečne delfine, koji se suočavaju sa sličnim pretnjama izumiranja u narednih 20 do 40 godina, prenosi "Gardijan". Ovaj delfin pripada porodici rečnih delfina koji su se obično nalazili u okeanima pre 24 do 16 miliona godina, objasnio je palentolog Aldo Benites-Palomino.

Preživeli rečni delfini bili su "ostaci nekadašnjih veoma raznolikih grupa morskih delfina", rekao je Palomino, za koje se smatralo da su napustili okeane da bi pronašli nove izvore hrane u slatkovodnim rekama. "Reke su bile ventil za bekstvo za drevni fosil koji smo pronašli, a takođe su ventil i za sve rečne delfine koji danas žive."

"Ovaj delfin je povezan sa delfinom reke Gang u Indiji", rekao je palentolog Rodolfo Salas, istakavši da je delfin koji je pronađen u Peruu mnogo veći od njegovih živih rođaka u Aziji. Dodao da su preci oba delfina ranije živeli u okeanu.

"To im je omogućilo da zauzmu velike okeanske prostore u blizini obala Indije i Južne Amerike. Ove životinje su živele u slatkovodnim sredinama i u Amazonu i Indiji. Nažalost, izumrle su u Amazonu, ali su u Indiji preživele", naveo je Salas.

Benites-Palomino je otkrio fosil u Peruu 2018. godine kada je još bio student, a istraživački rad na lobanji je bio odložen zbog pandemije. "Bili smo pronašli životinju, diva, čiji je najbliži živi rođak udaljen 10.000 kilometata u jugoistočnoj Aziji."

"Posle dve decenije rada u Južnoj Americi, pronašli smo nekoliko džinovskih oblika iz regiona, ali ovo je prvi delfin te vrste", rekao je Marselo Sančez-Vilagra, direktor paleontološkog odeljenja Univerziteta u Cirihu.

Fosil je, rekao je Benites-Palomino, bio izuzetan i po svojoj veličini i po tome što nije imao veze sa rečnim delfinima koji sada plivaju u vodama u kojima je nekada živeo.

Zajednički problem sa kojim se suočavaju rečni delfini, uključujući i najbliže žive rođake fosila, koji plivaju u rekama Gang i Ind, predstavlja neposredan rizik od izumiranja. Urbani razvoj, zagađenje i rudarstvo bili su ključni uzroci i već su doveli delfina reke Jangce do izumiranja.

image