Magazin

Otkrivena tajna Ecijevih tetovaža: Evo kako su nastali motivi na telu "Ledenog čoveka"

"Ledeni čovek" Eci već više od 30 godina intrigira javnost, budući da važi za najpoznatiju evropsku mumiju na svetu. Njegovo telo koje je pronađeno u glečeru na granici Austrije i Italije krije brojne tajne - neke od njih su otkrivene davnih dana, a neke tek nedavno. Ono što je najviše interesovalo naučnike jeste poreklo njegovih tetovaža, a odgovor je konačno pronađen zahvaljujući tatu-majstorima koji su eksperimentisali na svojim telima.
Otkrivena tajna Ecijevih tetovaža: Evo kako su nastali motivi na telu "Ledenog čoveka"© Youtube / Campsite Sweden

Telo najpoznatije evropske mumije, "Ledenog čoveka Ecija" još jednom se našlo u centru pažnje naučnika. Ovoga puta zbog tetovaža kojima je prekriveno, za koje ni jedan arheolog nije mogao da nađe logično objašnjenje. U pomoć naučnicima priteklo je dvoje profesionalnia tatu-majstora, zahvaljujući kojima je konačno pronađen odgovor na pitanje kako su Ecijeve tetovaže nastale.

Od enigme do zaborava

Tetovaže na Ecijevom telu prvi put su primećene nedugo nakon što je "Ledeni čovek" pronađen, pre više od 30 godina u Alpima na granici Austrije i Italije. Ova umetnost koja se uvlači pod kožu u naučnicima je odmah izazvala veliko interesovanje, ali i podstakla sve ljubitelje istorije i arheologije brojne teorije. Međutim, sve do sada ni jedna nije bila potvrđena.

Jedna od najpopularnijih bila je ta da su tetovaže na Ecijevom telu napravljene tehnikom rezanja, pri čemu se koža sekla oštim predmetom, a zatim u nju utrljavao pigment. Iako ne zvuči nerealno, arheolozima i naučnicima ona nije ulivala mnogo poverenja, pa je nakon nekoliko godina na nagađanja stavljena tačka.

Kako su arheolog i tatu-majstor otkrili tajnu Ecijevih tetovaža

Međutim, interesovanje se ponovo pojavilo kada je arheolog Aaron Dejter-Vulf iz Odseka za arheologiju Tenesija udružio snage sa profesionalnim tatu-majstorima Denijem Rajdijem i Majom Sialuk Džejkobsen. Zajedničkim snagama, stručnjaci su analizirali obrasce zarastanja četiri drevne tehnike tetoviranja sa osam različitih alata, koje je Rajdi isprobavao na sebi, koje su kasnije upoređivali sa onim na Ecijevoj koži.

Suprotno prethodnim teorijama, drevne tetovaže nisu napravljene tehnikom rezanja kože, već daleko humanijom metodom. "Pretpostavljamo da su Ecijeve tetovaže napravljene tehnikom bušenja, pri čemu su se koristile ili igle napravljene od kostiju, ili od bakra", izjavio je arheolog Dejter-Vulf u intervjuu za Sajent Alert. "Ove vrste artefakata pojavljuju se u arheološkim zapisima u regionu, ali nijedan nikada nije identifikovan kao alat za tetoviranje", dodao je.

image