Svet

"Nezavisna" medijska istraga: Rusi su odgovorni za "havanski sindrom" američkih zvaničnika

Za razliku od medija, većina agencija za međunarodnu saradnju zaključila je da je malo verovatno da je strani faktor odgovoran za tzv. "havanski sindrom"
"Nezavisna" medijska istraga: Rusi su odgovorni za "havanski sindrom" američkih zvaničnikaGetty © Sono Creative

Godinu dana nakon što su američke obaveštajne službe potvrdile da tajanstvena bolest poznata kao "havanski sindrom" nije nastala kao rezultat delovanja stranog neprijatelja, istraga "nezavisnih" medija pronašla je dokaze da je za istu odgovorna specijalna ruska vojna jedinica.

Si-Bi-Esova emisija "60 minuta" zajedno sa "Insjderom" i "Špiglom" navodno je otkrila da  jedinica ruskog GRU-a pod šifrom 29155 možda stoji iza neuroloških sindrma američkih zvaničnika. Za razliku od medija, obaveštajne agencije navode da je malo verovatno da je strani protivnik odgovoran za "havanski sindrom".

Simptomi "havanskog sindroma", koji američki zvaničnici nazivaju "anomalnim zdravstvenim incidentima" (AHI), mogu uključivati ekstremne glavobolje, vrtoglavicu, mučninu i bol u ušima.

Stanje je nazvano "havanski sindrom" jer su izveštaji o oboljevanju američkih zvaničnika prvi put dokumentovani u američkoj ambasadi u glavnom gradu Kube krajem 2016.

Novi "dokazi" sugerišu da je "verovatno bilo napada dve godine ranije u Frankfurtu u Nemačkoj, kada je službenika američke vlade stacioniranog u tamošnjem konzulatu onesvestilo nešto slično snažnom energetskom snopu", navodi "Insajder".

"Žrtvi je kasnije dijagnostikovana traumatska povreda mozga, a takođe je uspela da identifikuje operativca Jedinice 29155 sa sedištem u Ženevi", dodaje se u izveštaju.

Greg Edgrin, nedavno penzionisani potpukovnik vojske koji je vodio istragu Odbrambene obaveštajne agencije o "havanskom sindromu" od 2021. do 2023. godine, rekao je za Si-Bi-Es da Sjedinjene Države "napada Putinov režim".

Iz Kancelarije direktora nacionalne obaveštajne službe saopšteno je da je "većina agencija za međunarodnu saradnju zaključila je da je malo verovatno da je strani protivnik odgovoran za prijavljene AHI".

Iz Bele kuće i FBI je saopšteno da "pažljivo prate" i "ozbiljno shvataju" izveštaje o eventualnoj pojavi AHI.

image