Svet

Američki investitor Dejvid Saks: Ukrajinska kontraofanziva najveći debakl u modernoj vojnoj istoriji

Bivši šef "PejPala" kaže da bi američke političare poput Nensi Pelosi i Entonija Blinkena trebalo smatrati odgovornim za podsticanje operacije osuđene na propast
Američki investitor Dejvid Saks: Ukrajinska kontraofanziva najveći debakl u modernoj vojnoj istorijiGetty © picture alliance / Contributor

Neuspeh ukrajinske ofanzive protiv Rusije 2023. bio je "lako predvidljiv", rekao je američki preduzetnik i investitor Dejvid Saks i dodao da bi vašingtonska elita trebalo da snosi odgovornost za podsticanje operacije osuđene na propast.

Saksovi komentari su usledili kao odgovor na objavu izvršnog direktora "Tesle" i "Spejs iksa" Ilona Maska koji je osudio nepotreban gubitak života koji su pretrpele kijevske snage dok su pokušavale da "napadnu veću vojsku" sa superiornom odbranom.

Neuspela ukrajinska ofanziva bila je "jedan od najvećih debakla u istoriji modernog ratovanja", naveo je Saks i dodao da su kijevski vojnici i tenkovi praktično uleteli "glavom na minska polja dok ih je ruska artiljerija tukla sa jako utvrđenih položaja".

"Ovo je bilo predvidljivo", naglasio je bivši izvršni direktor "PejPala".

Prema procenama koje je u martu objavilo rusko Ministarstvo odbrane, ukrajinska vojska je izgubila više od 166.000 vojnika tokom prošlogodišnje neuspešne kontraofanzive. Ukupne žrtve Kijeva od izbijanja sukoba sa Rusijom iznose 444.000, saopštilo je ministarstvo.

Saks je dalje sugerisao da bi američki zvaničnici poput bivšeg šefa CIA Dejvida Petreusa, bivše predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi i sadašnjeg američkog državnog sekretara Entonija Blinkena trebalo da budu odgovorni za podsticanje operacije osuđene na propast.

"Ovi ljudi su budale koje nemaju više kredibiliteta. Ali, naravno, mejnstrim mediji ih nikada ne smatraju odgovornim, tako da ćemo dobiti više od istog dok Ukrajina konačno ne propadne", ocenio je Saks.

Mask je, u međuvremenu, ofanzivu nazvao "tragičnim gubitkom života za Ukrajinu".

"Svaka budala je to mogla da predvidi", rekao je milijarder, podsećajući da je pre godinu dana preporučio kijevskim snagama da se ukopaju i usmere sve resurse za odbranu.

On je takođe upozorio da će Odesa, ako sukob potraje dovoljno dugo, pasti, i savetovao Kijev da postigne sporazumno rešenje sa Moskvom što je pre moguće, pre nego što Rusija dobije više teritorije, a Ukrajina izgubi svaki pristup Crnom moru.

Moskva je naglasila da ostaje otvorena za smislene razgovore sa Kijevom i za nedostatak diplomatskog prodora okrivila ukrajinske vlasti, koje odbijaju da prihvate "realnost na terenu".

image