Svet

Zapaljena zastava SAD: Protest u Teheranu, Iran poručuje da će odgovoriti Izraelu (VIDEO)

U napadu je stradalo sedam osoba, a Islamska revolucionarna garda potvrdila je da su u pitanju njeni generali i oficiri

U Teheranu je večeras protest zbog napada Izraela na iranski konzulat u Damasku.

Kako javlja reporter RT-a, okupljeni nose zastave Irana i Palestine. U jednom trenutku okupljeni su zapalili zastave Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani saopštio je da iranska strana zadržava pravo da lično odgovori na izraelski vazdušni napad.

"Iran zadržava pravo da preuzme kontramere i odluči o vrsti reakcije i kazni agresora", rekao je on.

Iranski ambasador u Siriji Hosein Akbari rekao je da nikada nismo svedočili ovakvoj vrsti zločina, a iza svega, kaže, vidi da je izraelski režim u ćorsokaku, te da svoje neuspehe koje je pretrpeo u Gazi pokušava da kompenzuje.

"Islamska Republika Iran nikada nije ostavila zločin cionističkog režima bez odgovora. Svakako, cionistički režim i njegovi saveznici znaju da treba da sačekaju iranski proporcionalni odgovor na ovu podlost koja je zasnovana na iranskoj mudrosti i koja će biti sprovedena u pravo vreme i na pravoj lokaciji", kaže Akbari.

Dodaje da je kuća tik do ambasade pripadala diplomatskom predstavništvu, te da on pukom srećom nije bio u zgradi.

Kako kaže, izraelski premijer Benjamin Netnjahu čini zločine da bi zaštitio sebe i SAD koji su saučesnici, ali najavljuje da će se vlada Irana od danas suprotstaviti.

"Možda je prvi put da cionistički režim sebi dozvoljava da napadne zvaničnu zgradu Islamske Republike Iran ambasade, gde je iznad ovog prostora podignuta iranska zastava i priznaje ovaj zločin. Naravno, na ovu akciju, pored povećanja odgovornosti međunarodnih organizacija i pristalica cionističkog režima. Islamska Republika će odgovoriti i na odgovarajući način i blagovremeno", poručuje.

Sirijska državna televizija javila je najpre da je protivvazdušna odbrana odbijala napad u okolini Damaska, ali su se čule eksplozije.

Potom je postalo jasno da je Izrael gađao kuću pored iranske ambasade, ali da je diplomatsko predstavništvo sravnjeno, te da ima poginulih.

Islamska revolucionarna garda potvrdila je smrt dvojice generala i petorice oficira nakon izraelskog vazdušnog napada na iranski diplomatsko predstavništvo u Damasku.

image