Svet

Izrael bombardovao Damask: Ubijen iranski oficir, Teheran najavio odgovor (VIDEO)

Zgrada iranskog konzulata u Damasku je potpuno uništena, svi koji su bili unutra su ili poginuli ili povređeni, saopštilo je Ministarstvo odbrane Sirije

Šest osoba je ubijeno danas u izraelskom napadu na sirijski grad Damask, javljaju lokalni mediji. Napad je izveden na zgradu u blizini ambasade Irana, prenosi sirijska agencija SANA.

Kako prenose izraelski mediji, među ubijenima je i jedan visoki iranski komandant, zvaničnik jedinice Kuds Islamske revolucionarne garde Mohamed Reza Zahedi.

Zgrada iranskog konzulata u Damasku je potpuno uništena, svi koji su bili unutra su ili poginuli ili povređeni, saopštilo je Ministarstvo odbrane Sirije.

Prema navodima medija, na licu mesta u kvartu Mezeh u Damasku vidi se mnoštvo kola hitne pomoći i dim koji se nadvio nad jednom potpuno srušenom zgradom u sklopu konzulata Irana.

Na mestu napada su viđeni i sirijski i iranski ministar spoljnih poslova, preneo je "Gardijan".

Šef iranske diplomatije Hosein Amirabdolahijan izjavio je tokom razgovora sa sirijskim kolegom Fejsalom Mekdadom da je napadnut iranski konzulat u Damasku, ističući da Teheran smatra Izrael odgovornim za posledice tog napada.

Amirabdolahijan je u razgovoru sa sirijskim kolegom naglasio da napad na iranski konzulat predstavlja "kršenje svih međunarodnih konvencija", izvestili su iranski državni mediji, preneo je Rojters.

Sirijski ministar spoljnih poslova Mekdad osudio je napad, ističući da on neće poremetiti odnose dva saveznika, Sirije i Irana.

Iranski mediji javljaju i da je u napadu u potpunosti uništena pomoćna zgrada konzulata, ali i da iranski ambasador Hosein Akbari i njegova porodica nisu povređeni u napadu, preneo je Gardijan.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani rekao je da Teheran ima pravo da preduzme recipročne mere posle izraelskog napada na konzulat.

"Teheran će odlučiti koju vrstu odgovora i kazne će upotrebiti protiv agresora", rekao je Kanani, preneo je Rojters.

Američki predsednik Džozef Bajden je ''svestan'' izveštaja o izraelskom napadu u Damasku i SAD prate situaciju, izjavila je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer.

Od prošlog izraelskog napada na okolinu Damaska nije prošlo ni 24 sata.

Priroda udara i intenzitet štete se trenutno istražuju, prenosi sirijska novinska agencija SANA. 

Agencija je potvrdila je da se "protivvazdušna odbrana suočava sa neprijateljskim napadima u blizini Damaska".

Na zapisima dopisnika arapske redakcije RT vidi se dim koji kulja nakon eksplozije. 

RIA Novosti su prenele da je Izrael pogodio zgradu u jugozapadnom delu sirijskog glavnog grada.

image