Svet

Mekgregor: Dolar će zbog BRIKS-a izgubiti poziciju u svetu

Trenutno Amerika dominira finansijskim svetom, ali sada se to menja, kaže savetnik Pentagona
Mekgregor: Dolar će zbog BRIKS-a izgubiti poziciju u svetu© Tom Stoddart/Getty Images

Asocijacija BRIKS, u kojoj Rusija ima vodeću ulogu, može da stvori valutu vezanu za zlato, kaže bivši savetnik Pentagona Daglas Mekgregor gostujući na Jutjub kanalu "Džadžing fridom" i dodaje da će onda dolar izgubiti svoju poziciju u svetu. 

"Mi finansijski dominiramo svetom. Pa, sada se to menja. Moskva predvodi BRIKS i ova organizacija raste veoma brzo. Uskoro ćemo u većem delu Evroazije videti valutu koja je vezana za zlato u većem delu Evroazije. Kada ona počne da se razvija, dolar će izgubiti svoju nekadašnju vrednost, a zatim će potpuno biti ugašen", rekao je Mekgregor.

Stvari ne idu dobro za Sjedinjene Države, ukazuje on, dodajući da je nemoguće bez posledica beskonačno štampati novac za pokrivanje rastućih troškova.

Ranije je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da je dedolarizacija u svetu u punom jeku. Kako je naglasio ministar, neophodno je obezbediti da društveno-ekonomski razvoj i blagostanje Rusa ne zavise od diskreditovanih mehanizama koje već dugi niz godina kontroliše Zapad, odnosno njegovi američki predstavnici.

Lavrov je pojasnio da se trgovinski promet u nacionalnim valutama povećava sa velikim zemljama kao što su Kina, Indija i Iran, kao i da će se taj proces će nastaviti.

image