Svet

Mapa Evrope zbunila Stejt department: Gde je granica Švedske i Italije

Od Australije i Austrije do Srbije, Sibira i Sirije, država koje Amerikancima zadaju muke je mnogo
Mapa Evrope zbunila Stejt department: Gde je granica Švedske i Italije© Принтскрин/Department of State/X

Brojni viralni video snimci na društvenim mrežama na kojima Amerikanci zaustavljeni na ulici većinski ne znaju da, na primer, nabroje tri države u Evropi, kažu sa kojim se državama graniče SAD ili koliko ima kontinenata na Zemlji učvrstili su kod ostatka sveta stereotip da im geografija baš i nije jača strana. 

Međutim, teško je poverovati da sa geografijom kubure i u najvišim državnim agencijama, piše nemački "Bild" povodom činjenice da je Stejt department na Iksu podelio mapu Evrope na kojoj se na mestu Švajcarske nalazi - Švedska. 

Ilustracija je objavljena neposredno pre puta američkog državnog sekretara Entonija Blinkena koji se sastaje sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, a nakon što su korisnici Iksa uočili grešku šaljivo dodajući da "nisu znali da mogu da dođu do Švedske preko Italije", cela objava je izbrisana. 

Od Australije i Austrije do Srbije, Sibira i Sirije, država koje Amerikancima zadaju muke je mnogo. Međutim, čini se da je par Švedska-Švajcarska američkim zvaničnicima najteže da nauče, budući da je alpsku i skandinavsku državu nedavno pobrkao i predsednik SAD Džozef Bajden (kome svakako nijedan tip gafova nije stran). 

Američki predsednik je, naime, poželeo da Švajcarsku učlani u NATO navodeći da će "pozvati šeficu vlade Švajcarske u vezi njenih napora za pristupanje bloku".

Kada je shvatio svoj lapsus, dodao je "ja očigledno imam zaista veliku želju da proširim NATO". 

Bajden je tako krajem prošle nedelje pomešao Kinu i Kanadu. Ipak, da nisu samo ista prva slova ono što zbunjuje američkog predsednika pokazuje i to da je u poslednje vreme u obraćanjima bez ikakvog očiglednog razloga i opravdanja uspeo pobrka Kinu i Rusiju, Ukrajinu i Irak dva dana zaredom, ali i Ukrajinu i Gazu.

image