Svet

Američka senatorka Elizabet Voren: Izraelski rat u Gazi je pravno gledano genocid

Pogrešno je izgladnjivati decu kako bi se civili povinovali vašoj volji. Pogrešno je bacati bombe od jedne tone u gusto naseljenim civilnim područjima, rekla je demokratska senatorka
Američka senatorka Elizabet Voren: Izraelski rat u Gazi je pravno gledano genocid© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Američka senatorka Elizabet Voren smatra da bi međunarodni zvaničnici mogli da utvrde da izraelski napad na Gazu pravno predstavlja genocid.

"Ako to gledate zakonski, verujem da će oni otkriti da je to genocid, i za to imaju dovoljno dokaza", rekao je Voren, inače demokrata iz Masačusetsa na pitanje da prokomentariše presudu Međunarodnog suda pravde koji je utvrdio da je "verovatno" da je Izrael počinio akte genocida u Gazi.

Iz kancelarije senatorke "Politiku" je rečeno da je Voren na događaju u Islamskom centru Bostona u Vejlandu, Masačusets, "komentarisala pravni proces koji je u toku pred Međunarodnim sudom pravde, a ne svoje stavove o tome da li se u Gazi dešava genocid".

Voren se suočava sa pritiskom levog boka svoje stranke od početka krize u Gazi. Progresivna senatorka je prvobitno izrazila punu podršku Izraelu nakon Hamasovog napada 7. oktobra. Kako međunarodno zgražavanje vojnom kampanjom ojačalo, tako su levičari počeli da protestuju ispred njene kancelarije i kuće, pozivajući je da se založi za trajni prekid vatre u Gazi i da zaustavi dalju američku vojnu pomoć Izraelu.

Voren je poslednjih meseci sve glasnija u kritici administracije izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. U januaru je pozvala na ograničenje slanja vojne pomoći Izraelu, rekavši da SAD "ne mogu da ispišu blanko ček za desničarsku vladu koja je pokazala užasavajuće zanemarivanje života Palestinaca" i potom je za Si-En-En rekla da Kongres "ima odgovornost da deluje" i da "ne može da dobri prodaju oružja zemlji koja je krši" zakone SAD, uključujući zakone koji se odnose na pristup humanitarnoj pomoći.

Voren je u džamiji pozvala da se, kada je reč o ratu u Gazi, prevaziđe "etiketiranje".

"Za mene je mnogo važnije da kažem da je ono što Izrael radi pogrešno. Pogrešno je izgladnjivati decu kako bi se civili povinovali vašoj volji. Pogrešno je bacati bombe od jedne tone u gusto naseljenim civilnim područjima", rekla je ona.

image
VV inauguration
banner