Svet

Savet EU: Ko prekrši sankcije prema Rusiji, učinio je krivično delo

Iz EU naglašavaju da je ova odluka doneta u vezi sa sankcijama Rusiji, kao i da je od suštinskog značaja da se one sprovode u potpunosti
Savet EU: Ko prekrši sankcije prema Rusiji, učinio je krivično delowww.globallookpress.com © Arne Dedert

Savet EU odobrio je odluku da se zaobilaženje sankcija Rusiji, koje je izrekla zajednica, uvrsti na listu krivičnih dela, prenosi TASS.

"Savet je danas jednoglasno odlučio da se nepoštovanje restriktivnih mera doda na listu zločina EU uključenih u sporazum o funkcionisanju EU", navodi se u saopštenju i naglašava da je ova odluka doneta u vezi sa sankcijama Rusiji.

Kako se ističe u dokumentu, "uvođenje kršenja restriktivnih mera na listu zločina EU je prvi od dva koraka koji imaju za cilj da obezbede isti stepen primene sankcija širom EU i odvrate pokušaje da se zaobiđu ili krše sankcije EU".

"Od suštinskog je značaja da se ove sankcije sprovode u potpunosti. Države članice trenutno imaju različite definicije o tome šta predstavlja kršenje restriktivnih mera i koje kazne treba primeniti u slučaju kršenja. To bi moglo da dovede do različitog stepena sankcija i rizika od zaobilaženja ovih mera, potencijalno omogućavajući onima koji su pod sankcijama da nastave da pristupaju svojoj imovini i podržavaju režime koji su ciljani merama EU", objasnio je savet.

image