Rusija

EU ukida sankcije protiv ruske državne banke?

Portparol Peter Stano rekao je da se razmatra mogućnost ponovnog povezivanja Roselhozbanke sa SVIFT sistemom kao deo sporazuma o žitu
EU ukida sankcije protiv ruske državne banke?Getty © Scott Olson / Staff

Portparol EU Peter Stano poručio je da će razmotriti mogućnost ukidanja sankcija Ruskoj poljoprivrednoj banci kao i njeno ponovno povezivanje sa SVIFT sistemom što je neophodno zbog obnavljanja sporazuma o žitu, prenosi TASS. 

"Uzeli smo u obzir tvrdnje Rusije u vezi sa ulogom Ruske poljoprivredne banke u transakcijama koje se odnose na hranu i poljoprivredu, kao i uočene poteškoće izazvane njenim isključenjem sa SVIFT-a. Iako to čini transakcije skupljim i sporijim, plaćanja su i dalje moguća", rekao je Stano.

On je napomenuo da svaku izmenu mera EU moraju jednoglasno usvojiti zemlje članice saveta, a ove mere predviđaju ukidanje sankcija, omogućavajući operaterima EU da sarađuju sa ruskim bankama.

"Nekoliko kanala plaćanja ostaju otvoreni jer većina ruskih banaka nije sankcionisana niti odsečena od SVIFT-a, uključujući velike finansijske institucije kao što je Gazprombanka", dodao je Stano.

Šef sindikata Arkadij Zločevski rekao je da Roselhozbanka nije bitna domaćim poljoprivrednim kompanijama, ali da su transakcije preko drugih banaka otežane zbog sankcija.

"Mi ne primamo i ne obrađujemo nikakva plaćanja preko Ruske poljoprivredne banke. Uglavnom poslujemo preko međunarodnih posredničkih banaka, na primer, turskih. Ali u poslednje vreme se plašimo i novih sankcija, što u velikoj meri otežava rad i transakcije ruskim poljoprivrednim kompanijama", istakao je Zločevski.

Ranije je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin rekao da "Rusija smatra da je ponovno povezivanje Roselhozbanke sa SVIFT-om ključno pitanje kako bi se krenulo napred u otklanjanju prepreka izvozu domaćih poljoprivrednih proizvoda i da će se to postići".

Sankcije uvedene Rusiji predviđale su isključenje Sberbanke, Roselhozbanke i Moskovske kreditne banke iz SVIFT-a. Više od 11 hiljada najvećih organizacija u gotovo svim zemljama sveta povezano je sa ovim sistemom finansijske razmene.

Sada je ovoj finansijskoj instituciji, zbog sankcija, uskraćen pristup razmeni bankarskih poruka, što stvara poteškoće u plaćanju zaliha žita drugim državama. Plaćanje se vrši preko drugih banaka, ali je teško. Sve veći broj stranih partnera odbija takve transakcije, strahujući od novih sankcija Vašingtona.

image