Svet

Žena sa Floride osuđena na zatvorsku kaznu zbog krađe dnevnika ćerke Džozefa Bajdena

Ejmi Haris prodala je dnevnik Ešli Bajden novinarskoj organizaciji "Prodžekt veritas", sudija je njen postupak nazvala odvratnim
Žena sa Floride osuđena na zatvorsku kaznu zbog krađe dnevnika ćerke Džozefa BajdenaGetty © Alex Wong

Ejmi Haris sa Floride osuđena je u utorak na mesec dana zatvora i tri meseca kućnog pritvora zbog krađe i prodaje dnevnika ćerke Džozefa Bajdena organizaciji "Prodžekt veritas", izveštava britanski "Gardijan".

Sudija saveznog suda na Menhetnu Laura Tejlor Svejn je postupke Harisove nazvala "odvratnim".

Kako su u četrtak saopštili tužioci, obe osobe koje su optužene za kraću dnevnika ćerka Džozefa Bajdena, izjasnile su se krivim za krađu i prodaju dnevnika Bajdenove ćerke organizaciji "Prodžekt veritas".

Harisova se izjasnila da je kriva za delo počinjeno u avgustu 2022, priznajući da  joj je organizacija "Prodžekt veritas" platila 20.000 dolara za lične stvari koje su pripadale ćerki predsednika SAD, Ešli Bajden.

"Prodžekt veritas" je novinarska organizacija, osnovana 2010. godine, poznata po obelodanjivanju snimaka sa skrivenih kamera koje su osramotile pojedine političare iz Demokratske stranke.

Harisova se izvinila što zbog prodaje dnevnika Ešli Bajden nakon što je 2020. godine pronašla dnevnik u kući svog prijatelja Delreja Biča na Floridi. Tužioci su saopštili da je Ešli Bajden tamo privremeno boravila u proleće 2020.

Tužilac je zatražio zatvorsku kaznu. Harisova se nije pojavila na izricanju presude, jer je, kako je izjavila, brinula o svoje dvoje dece. "Preživela sam dugotrajno porodično zlostavljanje i seksualne traume", rekla je sudiji.

Sudija Laura Svejn je napomenula da su Harisova i drugi optuženi Robert Kurlender najpre pokušali da prodaju lične stvari Ešli Bajden za predsedničku kampanju Donalda Trampa 2020. godine.

Sudija je saopštila da se Harisova, osim što je bila motivisana pohlepom, nadala da će njen postupak imati političke posledice.

Advokat odbrane Entoni Cekuti zatražio je da kazna ne bude zatvorska, imajući u vidu traumatični život Harisove i njenu brigu o deci.

Pomoćnik američkog tužioca Robert Sobelmen zatražio je zatvorsku kaznu, dodajući da je Harisova pokazala "nepoštovanje zakona i pravosudnog sistema".

On je takođe saopštio da je Harisova u leto 2020. ukrala dnevnik Ešli Bajden, digitalnu memorijsku karticu, njene knjige, odeću, prtljag i "sve čega je mogla da se dočepa", u nadi da će na taj način zaraditi novac.

image