Svet

Bivši tajvanski predsednik: Kina i Tajvan mogu da reše nesuglasice mirnim putem

Bivši predsednik Tajvana Ma Jing Džu je rekao da se nada da mladi Tajvanci mogu da ostave po strani ideologiju i shvate istorijske i kulturne veze između Tajvana i Kine
Bivši tajvanski predsednik: Kina i Tajvan mogu da reše nesuglasice mirnim putem© Tanjug/Ju Peng/Xinhua via AP

Tajvan i Kina mogu mirnim putem da reše svoje nesuglasice, rekao je bivši predsednik Tajvana Ma Jing Džu posle sastanka sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, dodajući da ljudi sa obe strane Tajvanskog moreuza dele istu kulturu i istoriju.

Ma Jing Džu, koji je bio predsednik od 2008. do 2016. godine, je prvi tajvanski lider koji je posetio Kinu.

Juče se sastao sa predsednikom Kine Si Đinpingom, što je posle samita u Singapuru 2015. dok je Ma još uvek bio lider Tajvana, prvi put da su se kineski i tajvanski lideri sastali nakon završetka građanskog rata 1949. godine.

"Strane snage neće moći da se mešaju u istorijski trend koji vodi ka ponovnom ujedinjenju zemlje. Sunarodnici sa obe strane moreuza nemaju problem koji se ne može rešiti i nema pitanja o kojima se ne može razgovarati. Nema sile koja može da nas podeli", kazao je kineski predsednik.

Si Đinping je rekao da narod Tajvana i kontinentalne Kine moraju da rade zajedno u odbrani svoje zajedničke domovine.

Po povratku iz Pekinga, Ma je rekao da se nada da mladi Tajvanci mogu da ostave po strani ideologiju i shvate istorijske i kulturne veze između Tajvana i Kine. "Što je još važnije, Kinezi sa obe strane moreuza mogu mirno da rešavaju sporove", dodao je on.

Kina na Tajvan gleda kao na deo svoje teritorije, a Peking je optužio tajvansku vladajuću Demokratsku progresivnu partiju i njenog predsednika Laj Čing Tea da su separatisti koji rizikuju da izazovu rat.

image
VV inauguration
banner