Svet

Si-En-En: Si je obećao Bajdenu da se Kina neće mešati u američke predsednike izbore

Temu američkih izbora navodno je pokrenuo sam Bajden, a nje se dotakao i Džejk Salivan tokom sastanka sa Vang Jiem u Bankoku prošle nedelje
Si-En-En: Si je obećao Bajdenu da se Kina neće mešati u američke predsednike izborewww.globallookpress.com © Li Xueren

Kineski predsednik Si Đinping navodno je obećao svom američkom kolegi Džozefu Bajdenu da se Kina neće mešati u američke predsedničke izbore tokom njihovog sastanka u novembru prošle godine, piše Si-En-En.

Istu stvar je potvrdio i kineski ministra spoljnih poslova Vang Ji tokom prošlonedeljnog sastanka sa američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom.

Kako se navodi, Si je to obećanje dao tokom višečasovnog sastanka dvojice lidera na prošlogodišnjem samitu u Kaliforniji, koji je za cilj imao smanjenje tenzija između sve supersile.

Temu američkih izbora navodno je pokrenuo sam Bajden, a nje se dotakao i Salivan tokom sastanka sa Vangom u Bankoku prošle nedelje. Kineski ministar je ponudio ista obećanja kao i predsednik Si – da se Kina neće mešati u američke izbore.

Si-En-En tvrdi da se o potencijalnom mešanju Kine u izborni proces govorilo na najvišem nivou u američkoj administraciji, kao i da su u prošlosti "ruski, iranski, kineski i kubanski agenti aktivno pokušavali da utiču na izbore u SAD".

Navodi se i da, iako se Kina uzdrži od mešanja u izbore, njeni hakeri i dalje "moćna sila" sa uporištem u američkoj infrastrukturi.

Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće odbio je da komentariše da li je tokom sastanaka između Bajdena i Sija, kao i Salivana i Vanga bilo reči o mešanju u američke izbore, navodi Si-En-En.

image