Svet

"Moj jad, vaš raj": Demonstranti protiv masovnog turizma na Tenerifima

Štrajkači zahtevaju da vlasti promene turistički model kako bi zaštitili ostrvo od najgorih posledica turizma, poput zagađenja mora, zastoja u saobraćaju i nedostatka jeftinih pristupačnih stanova povezanih sa povećanjem cena nekretnina zbog iznajmljivanja po principu "stan na dan"
"Moj jad, vaš raj": Demonstranti protiv masovnog turizma na Tenerifima© Photo By Europa Press Canarias via Getty Images

Aktivisti protiv negativnog uticaja masovnog turizma na život na Tenerifima započeli su "štrajk glađu na neodređeno".

Protest je organizovala platforma pod nazivom "Kanarias se agota", što znači "Kanarska ostrva su iscrpljena". 

Štrajkači glađu traže od vlasti da zaustave dva turistička projekta, od kojih jedan uključuje izgradnju hotela sa pet zvezdica pored jedne od poslednjih netaknutih plaža na Tenerifima.

Pored toga, zahtevaju da lokalni i regionalni političari promene turistički model kako bi zaštitili ostrvo od najgorih posledica masovnog turizma, poput zagađenja mora, zastoja u saobraćaju i nedostatka jeftinih pristupačnih stanova povezanih sa povećanjem cena nekretnina zbog iznajmljivanja po principu "stan na dan".

Radikalna kampanja usledila je nakon što su turističke lokacije na Tenerifima prekrili grafiti "turisti, idite kući" i "moj jad, vaš raj". 

Demonstranti su negirali svaku povezanost sa grafitima, navodeći da su optužbe vlasti da su protesti "turistofobični" samo njihovi "prljavi trikovi". 

image
VV inauguration
banner