Svet

Britanski ministar odbrane: Ubrzati isporuku laserskog oružja "dregon fajer" Kijevu

S obzirom na to da postoje dva velika sukoba, jedan na moru, drugi u Evropi, novo oružje sposobno za obaranje dronova moglo bi da ima ogroman uticaj, ocenio je Grant Šaps
Britanski ministar odbrane: Ubrzati isporuku laserskog oružja "dregon fajer" Kijevuwww.globallookpress.com © British Defence Ministry/Keystone Press Agency

Velika Britanija želi da ubrza raspoređivanje laserskog oružja dugog dometa "dregon fajer" i njegovo moguće prebacivanje u Ukrajinu, izjavio je britanski ministar odbrane Grant Šaps, prenosi "Skaj njuz".

Nove reforme koje imaju za cilj da ubrzaju nabavku, znače da će laser, koji je prvobitno trebalo da bude pušten u upotrebu 2032. godine, ipak biti operativan pet godina ranije nego što je planirano, naveli su ranije iz britanskog Ministarstva odbrane. 

"Ne treba mnogo mašte da se vidi koliko bi to moglo da bude korisno, na primer, u Ukrajini. Priznajem da tehnologija još nije spremna za upotrebu u borbi, ali za Kijev ne mora da bude sto posto idealna – mogu da se daju prototipi za obaranje dronova", kazao je Šaps u vojnom istraživačkom centru Porton Daun u Solsberiju.

Britanski ministar je dodao da, uprkos činjenici da će britanska flota sistem "dregon fajer" zvanično usvojiti tek 2027. godine, London razmatra mogućnost da svoje prototipe prebaci u Kijev pre roka.

Šaps je naveo da, s obzirom na to da postoje dva velika sukoba, jedan na moru, drugi u Evropi, novo oružje sposobno za obaranje dronova moglo bi da ima ogroman uticaj.

On je istakao da je "dregon fajer" pogodan za raspoređivanje na kopnu, kao i na brodovima i dronovima.

Britansko Ministarstvo odbrane je pre mesec dana na društvenoj mreži Iks objavilo snimak januarskih testova tog laserskog oružja velikog dometa.

Lasersko oružje može da zahvati mete brzinom svetlosti i koristi intenzivan snop svetlosti da preseče metu, što dovodi do loma strukture.

Ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov je, komentarišući snimke testova, rekao da je laser kao oružje za uništavanje neefikasan na zemlji zbog svojstava atmosfere.

Prema njegovim rečima, oni neprijatelja mogu samo da zaslepe.

image