Svet

Turska vojska spremna za kopnenu operaciju u Siriji

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan mogao bi da odluči da započne operaciju na sednici vlade
Turska vojska spremna za kopnenu operaciju u Siriji© Tanjug/Mast Irham/Pool Photo via AP

Jedinice turske vojske u blizini granice sa Sirijom završile su pripreme za kopnenu operaciju u toj državi i čekaju naređenje za početak, saopštila je "Turska radio-televizija".

Vlada Turske planira da razmatra vojnu operaciju na severu Sirije protiv militanata Kurdistanske radničke partije i njenog sirijskog ogranka, Jedinice za zaštitu naroda.

Izvor kaže da bi turski predsednik Redžep Tajip Erdogan mogao da odluči da započne operaciju na sastanku vlade, prenosi TASS.

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar održao je u ponedeljak onlajn sastanak sa komandnim štabom turske vojske i komandantima jedinica u pograničnim oblastima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Turske.

Turska je 20. novembra izvela vazdušnu operaciju protiv sirijskog krila zabranjene Kurdistanske radničke partije, u oblasti u severne Sirije, koju kontrolišu militanti podržani iz SAD. Erdogan je bombardovanje nazvao uspešnim.

Bilo je i izveštaja o raketnim napadima na ciljeve u severnom Iraku.

Turski lider je istakao da o napadima nije razgovarao ni sa ruskim ni sa američkim predsednikom.

"I Bajden i Putin znaju da takve operacije u ovom regionu možemo da izvedemo u bilo kom trenutku", rekao je Erdogan.

Sirija je više puta nazvala nezakonitim prisustvo vojnog osoblja iz susedne zemlje u pograničnim oblastima i pozvala Ankaru da povuče svoje trupe. Istovremeno, zvanični Damask takođe ne priznaje autonomnu upravu u severnim regionima, gde je Sirija bila napadnuta od strane turske vojske.

image