Svet

Arizona sumnja: Tehnički problemi ili izborna prevara?

Dok državi polako ističe rok da potvrdi rezultate glasanja, republikanci prete podnošenjem tužbi i veruju da je na međuizborima izneverena volja građana
Arizona sumnja: Tehnički problemi ili izborna prevara?Getty © Jeff Topping

Da li je skandal sa neispravnim glasačkim mašinama u Arizoni bio unapred isplanirana egzekucija demokratije ili je možda neka od retrogradnih planeta nenadano izazvala probleme?

Jesu li žitelji ove američke države koja još nije potvrdila izborne rezultate, namerno prevareni, ili ih je samo izdala tehnologija?

Republikanci i dvadeset dana kasnije ne odustaju od svojih tvrdnji da su međuizbori u Arizoni pokradeni, a novoizabrani državni senator Džejk Hofman preti i da će, po pokretanju parlamenta u januaru, pokrenuti istragu o glasanju.

Iako Rojters sve sumnje u regularnost izbora odbacuje kao "lažne teorije", činjenica je da u okrugu Marikopa, tabulatori na čak 71 od 223 biračka mesta nisu mogli da pročitaju glasačke listiće. Navodno, razlog za to bili su problemi sa mastilom na štampaču.

Jedno od prelaznih rešenja kako bi se i glasovi ovih birača uzeli u obzir bilo je korišćenje „rezervne“ kutije, ali su republikanci birače pozivali da ih ne koriste jer su sumnjali da će oni u tom slučaju uopšte i biti prebrojani.

Desničarski aktivista Stiv Benon, bivši zvaničnik Trampove administracije i, kako piše Rojters,"promoter teorija izborne zavere", poručuje da su problemi sa glasačkim mašinama tokom međuizbora ukaljali pobedu demokratskog kandidata Kejti Hobs.

"Hobs se nikada neće smatrati legitimnom. To će osakatiti njenu sposobnost da vlada. Dakle, zato je ovo kriza. Kriza je za celu državu", rekao je Benon.

Rivalka Kejti Hobs, "crvena" Kari Lejk, koja je inače negirala i rezultate predsedničkih izbora 2020.godine, i sada, nakon međuizbora, tvrdi da joj je pričinjena nepravda.

"Znamo da smo pobedili na ovim izborima i učinićemo sve što je u našoj moći da osiguramo da svaki pojedinačni glas građana Arizone koji je bio obespravljen bude prebrojan", rekla je Lejk.

Njen tim je u sredu podneo i tužbu protiv okruga Marikopa zahtevajući informacije o biračima na čije su izborne listiće uticali problemi sa glasačkom mašinom.

I njen republikanski kolega Abe Hamade, koji se kandidovao za državnog tužioca i izgubio sa 510 glasova razlike, traži da se rezultati ponište. On je presavio tabak i tužio sve redom - od svog demokratskog rivala, pa sve do državnih i lokalnih zvaničnika.

Izvršni direktor nestranačkog Centra za inovacije i istraživanje izbora Dejvid Beker tvrdi međutim da problemi koji su se desili u Marikopi nisu neuobičajeni. Navodno, javljaju se još u stotinama biračkih centara širom zemlje.

Ali nije samo Marikopa okrug koji podgreva sumnje republikanaca u regularnost izbornog procesa u Arizoni.

Dva konzervativna okruga, Mohave i Kočiz, zbog pritisaka onih koji dovode u pitanje legitimitet i legalitet glasanja, čekaće sve do ponedeljka, odnosno krajnjeg roka da potvrde svoje izborne rezultate.

Predsednik nadzornog odbora okruga Mohave, Ron Gould, rekao je Rojtersu da je njegov okrug odložio potvrđivanje jer su čekali da vide Marikopino objašnjenje o tome šta se desilo sa spornim glasačkim listićima.

A u okrugu Kočiz, tročlani odbor je odložio sertifikaciju nakon što je 18. novembra saslušao svedočenje trojice, kako ih Rojters naziva "teoretičara izborne zavere", koji su tvrdili da glasačke mašine okruga nisu bile pravilno sertifikovane.

image