Svet

Norveška šalje Ukrajini F-16: Od 22 aviona svega 12 u operativnom stanju

U pitanju su avioni koje je Ratno vazduhoplovstvo Norveške povuklo iz operativne upotrebe u januaru 2022. godine
Norveška šalje Ukrajini F-16: Od 22 aviona svega 12 u operativnom stanjuGetty © Nicolas Economou/NurPhoto

Pored Danske i Holandije, Norveška će biti treća država koja će Ukrajini donirati višenamenske borbene avione četvrte generacije F-16, prenosi "Netavisen".

Kako je preneo ovaj norveški list, radi se o 22 letelice, koje će Kijevu biti isporučene u sklopu paketa od 65 aviona (iz sve tri navedene zemlje), a isporuku je odobrio Komitet za spoljne poslove SAD.

Podsećanja radi, učešće Norveške u ovoj inicijativi pokrenuto je nakon NATO samita u julu 2023. godine, kada je saopšteno da će ova Nordijska država učestvovati u obučavanju ukrajinskih pilota da upravljaju i održavaju F-16. Nakon ovog samita, Norveška je nekoliko aviona prebacila u Dansku, radi obuke ukrajinskih pilota i pomoćnog osoblja.

Međutim, važno je napomenuti da od 22 aviona koje Oslo planira da isporuči, svega 12 se nalazi u operativnom stanju, dok će ostalih 10 biti iskorišćeni za rezervne delove i drugu opremu neophodnu za održavanje vazduhoplova. 

Pored 22 aviona F-16 u verziji "blok 10" i "blok 15", Norveška će Ukrajini isporučiti motore, dodatnu opremu za ispitivanje, alate, materijale za održavanje, simulatore, rezervne delove, priručnike i tehnička dokumenta. Vrednost čitavog paketa iznosi oko 1,326 milijarde dolara.

Takođe, postoje i za sada nepotvrđene informacije, da će među 22 aviona biti mešavina jednoseda i dvoseda za obuku.

Inače, u pitanju su avioni koje je Ratno vazduhoplovstvo Norveške povuklo iz operativne upotrebe u januaru 2022. godine, nakon 30 godina eksploatacije. Pored 22 obećanih Ukrajini, Oslo je 2023. godine prodao Rumuniji 32 letelice ovog tipa.

image