Svet

Avionske primadone: "Osetljivi" F-16 neće mnogo koristiti Ukrajini

Kijev se nada čudu, ali višenamenski zapadni lovci neće biti laki za upotrebu
Avionske primadone: "Osetljivi" F-16 neće mnogo koristiti UkrajiniGetty © Stocktrek Images

Ukrajini uskoro stižu dugo traženi zapadni avion F-16, ali će za uključivanje jednomotornog supersoničnog lovca u arsenal biti potrebno mnogo više od obuke pilota, upozorava "Politiko".

Norveška, Danska, Holandija i Belgija odlučile su da pošalju više od 60 aviona čije pilote i posade obučava multinacionalna koalicija. Kijevu će, međutim, biti ozbiljan problem da upotrebi lovce.

Baze će biti glavne mete za ruske napade, sami avioni "markirani" ruskim sistemima protivvazdušne odbrane, njihova popravka će biti izazov, a čak i korišćenje nepripremljenih pista moglo bi da sabotira delikatnu letelicu.

Tom Rihter, bivši pilot američkih marinaca koji je upravljao F-16 dok je bio u Nacionalnoj gardi, rekao je da je avion "osetljiva zverka" u poređenju sa avionima MiG i "suhoj" iz sovjetske ere koje Ukrajinci koriste i održavaju.

"Ako ste ikada prišli i stavili ruke na MiG-29 na aeromitingu, a zatim na F-16, samo dodirom možete da osetite kako je F-16 inženjerski sofisticiran. Primadona je i veoma je osetljiv i treba mu dobro održavanje", rekao je Rihter.

Sa druge strane, sovjetski avioni su "robustniji i otporniji" i mogu da lete sa loše održavanih aerodroma i treba im manje održavanja.

Sofistiricranim zapadnim avionima, tako je potrebna pripremljena pista, bez rupa, jer su jednomotorni F-16 nisko postavljeni i svaki kamenčić ili zalutali predmet može da ih ošteti, objašnjavaju stručnjaci.

Avioni iz sovjetskog doba

Ukrajina je početkom 2022. godine imala 71 lovac Su-27 i MiG-29, 14 bombardera Su-24M i 31 jurišni avion Su-25, navodi se u godišnjem izveštaju o vojnom bilansu Međunarodnog instituta za strateške studije. Izveštaj za 2024. kaže da Ukrajina ima 78 borbeno sposobnih aviona. Rusija ima 1.169 takvih aviona.

Od početka sukoba, Slovačka i Poljska su poslale 33 borbena aviona MiG-29 u Ukrajinu - mnogi sa unapređenom avioelektronikom i oružjem kako bi bili u skladu sa standardima NATO-a.

Kijev tvrdi da će im F-16, koji su u službi zapadnih vazduhoplovnih snaga 45 godina, pomoći u sukobu sa Rusijom.

"F-16 će značajno poboljšati efikasnost naše avijacije. Pilot će moći da kontroliše rakete iz vazduha, određujući cilj. On može da primi obaveštajne podatke u borbenom okruženju i da donosi odgovarajuće odluke o gađanju ciljeva. Plus, biće moguće koristiti rakete vazduh-vazduh koje mogu da leti i do 180 kilometara", objasnio je "Politiku" Juri Ihnat, portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga.

Prvi avioni bi trebalo da se pojave do početka leta, saopštilo je dansko ministarstvo odbrane. "Teško je odrediti fiksni raspored za donaciju borbenih aviona F-16, jer postoji nekoliko uslova koji moraju biti ispunjeni da bi Ukrajina koristila donirane letelice", rekao je ministar odbrane Troels Lund Poulsen.

Priprema terena

Potrebno je osigurati da je sve, od kompleta alata do rezervnih delova i postolja, na mestu - zajedno sa opremom za bezbedno upravljanje hidrazinom, visoko zapaljivom tečnošću koja se koristi za napajanje sistema rezervnih kopija u hitnim slučajevima F-16.

Dok ukrajinski piloti i posade prolaze obuku za letenje i održavanje F-16, gotovo je izvesno da će visoko specijalizovani zapadni vojnici na ugovor takođe morati da budu u zemlji kako bi nadgledali posao, rekao je Džastin Bronk iz britanskog Instituta RUSI.

Ukrajinci moraju da nauče kako da popravljaju, održavaju i sakrivaju avione od ruskih radara, špijuna i satelita. "Naši tehničari i inženjeri vazduhoplovstva trenutno se takođe obučavaju na Zapadu zajedno sa našim pilotima. Oni su osnova našeg kopnenog osoblja", rekao je Ihnat.

Kijev tvrdi da su F-16 lakši, moderniji i automatizovaniji od MiG-ova. "To je kao konstruktorski mlaznjak. Možete samo da izvadite jedan pokvareni element i pošaljete ga na popravku. To je najrasprostranjeniji mlaznjak na svetu. Prvo, lako se održava. Drugo, može da izvrši zadatke koji su Ukrajini potrebni u ovoj fazi rata", objasnio je Inhat.

Kako će slati elemente na popravku, kome, kada će popravljeni elementi stići, kako će izbegavati nadmoćniju rusku avijaciju, portparol ukrajinskih snaga nije objasnio.

image