Svet

Nemačke vlasti upozoravaju na moguće napade eko-aktivista na kritičnu infrastrukturu

Od početka februara zabeleženo je više od 20 "sumnjivih incidenata" u blizini važnih energetskih sistema i vojnih objekata, navode iz Federalne kancelarije kriminalističke policije
Nemačke vlasti upozoravaju na moguće napade eko-aktivista na kritičnu infrastrukturuGetty © Photo by Maja Hitij

Nemačka policija upozorila je na moguće napade levičarskih ekstremista na kritičnu infrastrukturu u zemlji, piše "Junge frajhajt".

Od početka sukoba u Ukrajini zabeleženo je "pojačano interesovanje levičarskih i eko-aktivista za akcije protiv, između ostalog, infrastrukturnih objekata i kompanija povezanih sa industrijom nafte i gasa", navodi se u dokumentu Federalne kancelarije kriminalističke policije u koji je list imao uvid.

Nemačke vlasti se pozivaju na više od 20 "sumnjivih incidenata" od početka februara u blizini važnih energetskih sistema ili vojnih objekata.

Primera radi, uočeni su nepoznati dronovi koji se približavaju kasarnama ili zonama za obuku vojnika, a neidentifikovani leteći objekti poslednji put su primećeni 9. novembra iznad vojnog poligona "Bergen-Hone".

Istovremeno, vlasti su zabrinute i za energetsku infrastrukturu, s obzirom na to da je pre samo nekoliko dana letelica uočena iznad važne stanice za pretovar prirodnog gasa u Lubminu.

U izveštaju se zaključuje da motiv za eventualne napade nije poznat, ali stručnjaci ističu da su oni mogući u bliskoj budućnosti.

Za klimatske aktiviste okretanje ka nasilju može se desiti veoma brzo, tvrdi nemačka novinarka Betina Rul i dodaje da mnogi aktivisti pozivaju čak i na revoluciju u slučaju da ne uspeju dosadašnje metode uništavanja umetničkih dela. 

image