Svet

SAD: Odbačene tužbe protiv libijskog komandanta i saradnika CIA optuženog za ratne zločine

Nekadašnji Gadafijev poručnik, a potom protivnik, 20 godina je živeo u SAD i sarađivao sa CIA
SAD: Odbačene tužbe protiv libijskog komandanta i saradnika CIA optuženog za ratne zločine© Tanjug/AP Photo/Jon Gambrell, File

Američki sudija odbacio je niz tužbi protiv libijskog vojnog komandanta koji je godinama živeo u Virdžiniji i koji je optužen za ubijanje civila tokom građanskog rata u toj zemlji.

Sudija Leoni Brinkema rekla je da nema nadležnost da predsedava slučajem koji se odnosi na ratne zločine počinjene u Libiji, iako optuženi, Halifa Haftar, ima američko državljanstvo i više od 20 godina je živeo u severnoj Virdžiniji.

Nekadašnji Gadafijev poručnik, Haftar je prebegao u SAD tokom 1980-ih kada se okrenuo protiv svog bivšeg šefa. Smatra se da je radio sa CIA-om tokom svog boravka u egzilu, piše AP.

Vratio se u Libiju 2011. kako bi podržao pučiste i pomogao u zbacivanju Muamera Gadafija. Tokom građanskog rata u zemlji, predvodio je samozvanu Libijsku nacionalnu armiju, koja je kontrolisala veći deo istočne polovine Libije i gde i danje drži vlast.

U tužbama, koje su prvi put podnete 2019. godine, navodi se da je Haftarova armija granatirala civilna područja, ubivši mnoge.

U tužbama se takođe navodi da su Haftar i njegova porodica posedovali značajnu imovinu u Virdžiniji, koja je mogla da se iskoristi za isplatu bilo koje presude koja bi bila doneta protiv njega.

Dok su tužbe odbačene zbog tehničkih pitanja oko nadležnosti, jedan od Haftarovih advokata, Pol Kamenar, rekao je da njegov klijent negira bilo kakvu ulogu u smrti civila.

"On nije ova nemilosrdna figura kojom svi žele da ga prikažu", tvrdi advokat.
Advokati podnosilaca tužbi najavili su žalbu.

image
VV inauguration
banner