Svet

"Forbs": Povlačenje mehanizovane brigade znatno otežalo položaj ukrajinske vojske kod Časovog Jara

Prema pisanju američkog časopisa, 67. mehanizovana, ili ono što je od nje ostalo, premeštena je u pozadinu fronta, a na prethodnim položajima ju je zamenila 241. brigada teritorijalne odbrane
"Forbs": Povlačenje mehanizovane brigade znatno otežalo položaj ukrajinske vojske kod Časovog JaraGetty © Narciso Contreras/Anadolu

Opšte je poznato da se ukrajinska vojska već godina suočava sa velikim brojem ekstremista u svojim redovima, a najskoriji sukob između njih i Ministarstva odbrane događa se u nikad gorem trenutku, na najgorem mogućem mestu, piše "Forbs".

Naime, nakon nedelja nesuglasica, ministarstvo je odlučilo da razmesti 67. mehanizovanu brigadu, inače nastalu iz Dobrovoljačkog korpusa Desnog sektora, i napravi promene unutar njenog sastava. Pomenuta brigada do prošlog vikenda bila je raspoređena u predgrađu grada Časov Jar, trenutno najranjivijoj tački ukrajinske vojske.

Prema pisanju američkog časopisa, 67. mehanizovana, ili ono što je od nje ostalo, premeštena je u pozadinu fronta, a na prethodnim položajima ju je zamenila 241. brigada teritorijalne odbrane.

Glavni problem u ovoj zameni, ogleda se u činjenici da nijedna brigada teritorijalne odbrane nije u stanju da parira vatrenoj moći mehanizovane brigade, naročito višestruko brojnijim i bolje opremljenim ruskim jedinicama sa kojima će se sukobiti. 

Sam Časov Jar je od velikog značaja, budući da se radi o industrijskom gradu, koji se nalazi na uzvišenju sa kog se pruža pogled na prilaze strateški važnim gradovima poput Konstatinovke i Kramatorska.

Na istoku grada nalazi se kanal na čijoj uzvišenoj obali je raspoređen dobar deo ukrajinskih trupa u ovom delu fronta, a iza njega prostire se predgrađe (gde je bila raspoređena 67. mehanizovana) oko kog se trenutno vode borbe. Ukoliko ruska vojska zauzme ovo naselje, imaće čvrst oslonac za dalje ofanzivne operacije ka centru grada, prenosi "Forbs".

Budući da se među 2.000 "dobrovoljaca" iz sastava 67. brigade nalazio veliki broj ekstremista Desnog sektora, ova jedinica vremenom je postala problematična. Tako su prvo nastale interne nesuglasice, pa su krajem januara sanitetska jedinica i jedna jurišna grupa iz sastava 1. čete, napustile 67. mehanizovanu brigadu.

Unutrašnja previranja su nastavljena i posle istupanja pomenutih delova, pa su tako pripadnici 67. brigade, uprkos intenziviranju svakodnevnih napada ruske vojske, nastavili sa međusobnim prepiranjem.

Početkom aprila, ova jedinica počela da gubi teritoriju predgrađa istočno od kanala, a kako piše "Forbs" loši rezultati nisu uzrokovani samo sveopštim nedostatkom municije koji vlada u ukrajinskoj vojsci, već upravo i problemima sa ljudstvom.

Tako je istraga Ministarstva odbrane Ukrajine, između ostalog otkrila da su oficiri 67. mehanizovane brigade u borbu pre svih slali nove "dobrovoljce" (regrute) koji nisu bili povezani sa Desnim sektorom, i to bez adekvatne obuke i podrške.

Viši oficiri su ove volontere podrugljivo nazivali "pikselima", zbog njihovih uniformi sa digitalnom šarom, a prema pisanju "Ukrajinske pravde", upravo je nedostatak iskustava ovih regruta uzrok gubitka teritorije sa ukrajinske strane.

Stoga je, iznenada, proteklog vikenda ministarstvo povuklo 67. brigadu sa fronta i pokrenulo premeštanje svih komandanata povezanih sa Desnim sektorom. Iako je ovaj potez, bar delimično rešio problem sa ekstremistima, za ukrajinsku komandu javio se drugi, možda i ozbiljniji.

U pitanju je gorepomenuta 241. brigada teritorijalne odbrane, koja je daleko od sposobne da brani Časov Jar, budući da se, prema pisanju "Forbsa", radi o brigadi sličnoj jedinicama Nacionalne garde vojske SAD. Kao i američki gardisti, pripadnici teritorijalne odbrane opremljeni su starijim i uglavnom lakim naoružanjem, u poređenju sa jedinicama aktivne vojske.

Zbog toga su izmeštanjem 67. brigade, branioci Časovog Jara izgubili tenkove i artiljerijska oruđa ove jedinice, ocenjuje američki list. Dodaje se i da ukrajinsko MO namerava da nedostatak teške tehnike reši povećanjem broja robotizovanih besposadnih platformi svih vrsta i obučenih operatera ovih sistema, što je nagovestio i glavnokomandujući ukrajinske vojske Aleksandar Sirski.

Čak i ukrajinske snage uspeju da rasporede veću količinu zemaljskih i vazdušnih dronova u Časovom Jaru, važno je napomenuti da je za odbranu, kao i za napad, neophodno imati dovoljno ljudi koji će biti raspoređeni na odbrambenim položajima, u bunkerima, rovovima i drugim utvrđenjima. To je zadatak kome besposadni robotizovani sistemi, i dalje, nisu dorasli.

image